Miért jó a színes napelem?

Egyrészt az emberi kreativitásnak köszönhetően, másrészt a globális klímaváltozás által kikényszerítve, de egyre nagyobb teret nyernek a napelemek.

VAN-E LÉTJOGOSULTSÁGA A SZÍNES NAPELEMEKNEK?

Az utóbbi időben igen sok kísérlet folyik annak érdekében, hogy teljesen átlátszó, vagy éppen színes napelemeket hozzanak létre. Mindkettőnek megvan a maga előnye, előbbi, mint tudjuk akár az ablakokat is helyettesítheti a jövőben, míg utóbbinak inkább az esztétikusabb megjelenésben, az ingatlanhoz való illeszkedésben van nagy szerepe. Mindkét alkalmazási lehetőség tehát az energiahatékonyság mellett felveti a praktikum és esztétikum kérdését is.

Korábbi cikkünkben már bemutattuk a színes napelemeket, de akkor még mi sem gondoltunk arra, hogy ezeket a művészvilág is fel tudja majd használni. A nem „szokványos” színű panelek egyetlen jelenlegi problémája, hogy nem képes olyan hatékonysággal dolgozni, mint hagyományos társaik. Ugyanakkor ez nem is minden esetben cél, hisz vannak esetek, amikor a megjelenés a fő szempont, és az energiatermelési funkció csak egy plusz pozitívum.

EGY JÓ ÉRV A SZÍNES NAPELEMEK MELLETT

A színes napelemeknél tapasztalható veszteségek okán holland tudósok több tesztelést is végrehajtottak, és arra az eredményre jutottak, hogy elő lehet állítani olyan színes paneleket is, melyek estében akár 10%-ra is csökkenthető az energiaveszteség, ami már elfogadhatónak tekinthető. Ez azért is nagy eredmény, mert ahogy korábban is írtuk, az esztétikum számos esetben döntő szempont lehet az alkalmazáskor. Ugyanezt a véleményt osztja Marjan van Aubel holland művész is, aki vallja, „csúnya dolgokkal nem változtathatjuk meg a világot, ezért a fenntarthatóságot támogató technológiáknak is vonzó megjelenéssel kell rendelkezniük.”

Aubel éppen ezért holland tudósokkal, a Swarowskival és a Holland Energiaközponttal együttműködve azon dolgozik, hogy az intelligens designon keresztül népszerűsítse az energiahatékonyságot. Ily módon mutat rá arra, hogy általános használati tárgyaink alapfunkcióik mellett áramtermelésre is alkalmasak lehetnek. A holland művész célja, hogy újradefiniálja a társadalom napenergiához való viszonyát, és elősegítse annak minél szélesebb körű hasznosítását. 

Abuel dolgozta ki idén a Dubai Expo Holland Pavilonjának koncepcióját is. A kiállítótér polietilénből és PET-palackokból került kialakításra, ami átengedi a fényt a pavilon mennyezetén keresztül, ami így lehetővé teszi a belső térben is a napenergia előállítását.  A jövő évre halasztott kiállításon így majd közel 25 millió látogató ismerkedhet meg a holland standdal és ezáltal a napelemek ilyen extrém körülmények közötti felhasználási lehetőségével.

A napelemek belső térben való hasznosítását segíti még a nagyobb fényelnyelő képességű perovszkit technológia. Ez lehetővé teheti a jövőben, hogy számos alacsony fogyasztású eszközt beépített napelemeinek köszönhetően „önellátóvá” tegyünk. Itt kaphatnak nagy szerepet a színes napelemek is, hisz esztétikusabb megjelenésük okán szívesebben alkalmaznánk őket a beltérben, nagy felületeken, mint a hagyományos, sötétszürke társait.

Természetesen még jó pár év kell ahhoz, hogy ezek az elképzelések adaptálhatók legyenek a gyakorlatba, de addig is bizakodásra ad okot a hollandok kezdeményezése és a felismerés, hogy a napelemeknek a felhasználási lehetősége gyakorlatilag korlátlan.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.