Miért ne lehetne a telefonunk a napelemünk is egyben?

A napelemek „hasznosságukat” egyre több és több területen mutatják meg. Legfőbb előnyük persze az, hogy használatukkal nem csökkentjük tovább a fosszilis energiahordozók mennyiségét, és nem bocsátunk a légkörbe feleslegesen szén-dioxidot.

Ezzel pedig sokat teszünk az üvegházhatás ellen és a környezetünk állapotáért. A napelemek fejlődésére pedig az is pozitív hatást gyakorol, hogy egyre újabb, modernebb és jobb megoldásokat akarunk. 

DRÓNOK TÖLTÉSE NAPELEMMEL

A drónok, mint a napelemek egyre inkább elterjednek a hétköznapi használatban. Egyes cégek ezeket a repülő szerkezeteket már arra is használják, hogy csomagokat kézbesítsenek. A drónok pedig elektromos szerkezetek, amiknek a folyamatos töltéséről gondoskodni kell. Mi lenne erre a legjobb, környezetbarát megoldás? Hát a napelem!

Egy kutatócsapat a drónok folyamatos működtetésére létrehozta Dronebox elnevezésű szerkezetet, ami nem más, mint egy napelemes töltőállomás. Ez a szerkezet semmilyen jellegű emberi felügyeletet nem igényel, és csupán csak arra van szükség, hogy a drón leszálljon rá.

Nem kell tartani attól, hogy a drága drónt valaki eltulajdonítja a töltés ideje alatt, mert a Dronebox úgy működik, hogy landolás előtt a szerkezet napelemes teteje szétnyílik, és a drón a benne található töltőpontra száll le. A feltöltés megkezdése előtt a doboz bezárul és biztonságot nyújt a benne elhelyezkedő kis repülőnek.

A napelemes szerkezet mellé érkezik a közeljövőben egy kiegészítő is, ami Remobox névre hallgat. Ez a tartozék tartalmaz egy pót üzemanyagcellát, ami lehetővé teszi a töltőállomás kapacitásának megnövelését. Sőt a szerkezet így kommunikációs szolgáltatásokat is képes nyújtani, például a Dronebox állomások folyamatosan kommunikálhatnak egymással.

NAPELEMES TELEFONOK 

Talán már sokan találkoztak olyan töltővel, powerbank-kel, amibe napelemek voltak építve és ezáltal lehetett a mobilokat is tölteni. A japán Kyocera ezt a gondolatmenetet is tovább vitte, hisz megalkotta az első kizárólag napelemmel működő mobiltelefont.

A találmányt az hívta életre, hogy sokaknak problémát jelent, hogy aktív használat mellett a telefonjuk 1 napon belül lemerül. Éppen ezért hozta létre az elektronikai vállalat a forradalminak számító megoldást, hogy a napelemet beépíti a telefonba magába, hogy biztosítható legyen annak folyamatos, és vezetéket nem igénylő töltése. A terméket a Kyocera néhány éve be is mutatta a Mobile Word Congress-en Barcelonában.

Az 5 colos kijelzőbe a japánok egy kisméretű napelem panelt építettek be, úgy, hogy a kijelző és az érintő képernyő közé egy 0,55 mm vastag átlátszó napelemréteget ültettek. Ezzel a megoldással például az asztalra tett passzív állapotban lehetővé teszi a napsugarak energiává alakítását. A gyártó mérései szerint 3 perc napon töltött idő annyi energiát termel, ami 1 percnyi aktív használatot tesz lehetővé. A telefonra emellett egy applikáció is telepítve van, ami értesíti a tulajdonost, hogy adott helyen és időpontban megfelelőek-e a viszonyok a töltésre. 

kép: engadget.com

Ajánlott tartalom

150 ezer forintos napelemes rendszerek kezdtek el terjedni

Az erkélyre szerelhető napelemek már 150 ezer forinttól elérhetők a piacon.