Miért nincs a napenergia kihasználva hazánkban?

Hazánkban még rengeteg olyan vállalkozás működik, akik még nem sikerült napelemes rendszert telepítenie ingatlanára saját villamosenergia-fogyasztásának kiváltására.

Ráadásul sajnálatos mód Magyarországon nagyon kevés cég gondolkodik is ilyen beruházáson tőke hiányában, pedig a villamosenergia-igény egy részének vagy egészének zöld energiával való biztosítása hosszú távon igen kifizetődő lehetne.

MIBEN REJLIK A KIHASZNÁLATLANSÁG? MI A MEGOLDÁS?

Napelemes rendszeres beruházásokat nem csak az ipari vállalatoknak érdemes végrehajtani, hanem kereskedelmi és logisztikai raktártulajdonosoknak is. Ezeken az épületeken ugyanis bőségesen rendelkezésre áll szabad terület ahhoz, hogy napelemtáblák borítsák be azt, és tegyék lehetővé az alattuk folytatott tevékenységek áramszükségletének kielégítését. 

Természetesen a rendszer méretezése és a kiváltási arány sokban függ az épületben folyó tevékenységtől és a fogyasztás egyenletességétől. Ugyanakkor a legtöbb gyártó cégnél elmondható, hogy magas és állandó áramigénnyel lehet számolni, így itt könnyedén meghatározható a napelemek és inverterek száma is. Az ilyen típusú cégek vélhetően azonnal fel is tudják használni a megtermelt energiát, amivel elérhető a legmagasabb fokú megtakarítás is.

Ez a kereskedelmi és logisztikai vállalatoknál némiképp máshogy alakul, hisz ezekben egy hullámzó fogyasztási görbe vázolható fel. Ezek esetében magas fokú megtérülés úgy érhető el, ha a kialakított napelemes rendszer az időnként megtermelődő többlet áramot a hálózatba táplálja, értékesíti. A plázák, raktárak kihasználatlan, nagy tetőfelületeire felhelyezett napelemes erőművek jóval nagyobb mennyiségű villamos energiát képesek termelni, mint amennyire adott pillanatban saját felhasználásuk fedezéséhez szükségük lehet, amivel mások számára tudnak ugyancsak zöld áramot biztosítani. 

MIÉRT IS ELŐNYÖS EZ A VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA?

Mindenképpen előnyösnek mondható már az, hogy ezzel az adott vállalat költségeket takarít meg. Azt a korábbi összeget pedig, amit a cég energiaszámlái kifizetésére költött most fordíthatja fejlesztésekre, vagy a munkavállalói létszám növelésére. Emellett versenytársai, környezetében működő egyéb vállalkozások és a munkavállalói számára is jól tudja prezentálni hosszú távú, környezettudatos elkötelezettségét is.

Ráadásul a KKV-k napelemes beruházásainak ösztönzésében katalizátor lehet a kedvező NHP hitel és a GINOP kiírások nyújtotta vissza nem térítendő támogatások. A nagyvállalatoknak sem kell csüggedniük a jövőben, hisz az Európai Unió által 2050-re kitűzött klímacélok elérése érdekében megvizsgálja a támogatási lehetőségeket. A multik esetében jellemző folyamat, hogy az áram termelésének és felhasználásának helyszíne földrajzilag elválik egymástól, akár országhatárokon átnyúló módon is. Ezzel kapcsolatban pedig mindenképpen várható törvényi szabályozás, intézkedés, hogy megoldódjon a fogyasztás helyén történő villamosenergia-termelés is.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.