Miért telepítenek sövényt napelemek mellé?

A rendszer nemcsak az energiatermelésnek, hanem a természetnek is kedvez.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Hauts-Plateaux de l’Yonne Energetikai Egyesület (EHPY) egy 5,8 kilométer összhosszúságú sövényt kezdett el kiépíteni Közép-Franciaországban, a rendszerrel 14 agrofotovoltaikus projektet integrálnának a tájba – számol be a PV Magazine. A kezdeményezés célja a hasonló beruházások elfogadottságának javítása és a biológiai sokféleség előmozdítása. Az agrofotovoltaika az utóbbi években jelentős fellendülést tapasztalt, de sok gazda továbbra is szkeptikus a technológiával kapcsolatban. A megközelítés lényege, hogy a napelemeket mezőgazdasági termeléssel kombinálják, így spórolva az energetikai kiadásokon, illetve növelve a terméshozamot. Az EHPY 15 tagja jelenleg 14 agrofotovoltaikus projektet valósít meg Franciaországban. A csoport nemrég kezdte meg az első 1 kilométernyi kerítés telepítéseit az egyesület földjei körül, hogy elrejtse a jövőbeli napelemeket. A Green Lighthouse Développement (GLHD) célja, hogy 5,8 kilométer sövény ültetésével összesen 156,6 MW-nyi agrivoltaikus erőműveket integráljon a tájba, a lakosok előzetes konzultáció során közösen választották ki a helyszíneket. A gazdálkodók 14 helyi, Burgundia-Franche-Comtéban ajánlott fajból álló sövényt fognak kialakítani. A rendszert kétsoros elrendezésben, magas fákból, közepes méretű fákból és cserjékből állítják majd össze 3 méter széles és 5 méter magas sövényt tartva fenn. Egy interaktív térkép a sövény helyét is megmutatja előtte-utána fotók segítségével.

Egyes fejlesztéseket az első fázist megelőzően valósítanak be. Bizonyos növények sövények három éven belül megnőnek, és öt éven belül teljes mértékben képesek természetes takarást biztosítani. A többi növénytelepítésre két évvel az agrofotovoltaikus létesítmények üzembe helyezése előtt kerül sor, erre az intézkedésre előzöldítésként hivatkoznak.

A hatástanulmányban szereplő becslések alapján a teljes, 5,8 kilométer hosszú sövénytelepítés évente több mint 12 tonna szén-dioxid-megkötését teszi lehetővé. A hatóságok szerint a növényzet emellett a madarak, hüllők és rovarok biológiai sokféleségét is elősegíti, és bizonyos fajok fészkelésének kedvez.

 

 

Kép: GLHD

Ajánlott tartalom

EM: idén negyedszer született új ipari napelemes rekord

A Mavir jelenlegi elszámolási mérési adatai szerint hétfőn déltájban felülmúlta a 3190 megawattot az 50 kW feletti naperőművek termelése, az új negyedórás csúccsal idén negyedszer dőlt meg az ipari létesítmények rekordja - tette közzé kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook oldalán.