Miért teszi tönkre a ruhaüzlet az el nem adott ruhákat?

A New York Times szerint a H&M és a Wal-Mart sokkal többet tesznek, mint kiárusítanak.

Pontosabban, a divatáruház és az óriás áruházlánc az el nem adott árut szándékosan tönkreteszik – így egyébként a hibátlan pólók, nadrágok, pulóverek, kabátok és cipők (talpbetéttel!) hordhatatlan szemétté válnak.

Ez egy meglehetősen szomorú helyzet, különösen, ha hozzávesszük, hogy New Yorkban is vannak szép számmal nélkülöző emberek, akik a szegénységi küszöb alatt élnek. Nem mellesleg az Amerikai Egyesült Államok keleti partján az egyik leghidegebb telének napjait élik.
De a módszeres rombolás és a felesleges termékek hulladékká válása sajnos sokkal gyakoribb, mint hinnénk, még a vállalati társadalmi felelősség korában is. A sors iróniája, hogy a H&M nemrégiben jelentette be új, tavaszi fenntartható kollekcióját. Bár a svéd vállalat tavaly elégette az el nem adott ruhákat.

A gyakorlatnak nincs sok értelme, de a kiskereskedők ezt látszólag azért csinálják, hogy „megőrizzék a márka integritását” és, hogy csökkentsék a lehetséges felelősséget. Ez okos üzleti lépés, talán. De ökológiai és emberi dolog is? Nem annyira.
És ha a dobozoló kiskereskedőknek nem lenne meg az Aranyoldalak, a Vanity Fair összeállított egy tizenhármas listát azokról a New York-i helyekről, melyek hálásan fogadják a ruha adományokat, lehetőség szerint, egy darabban.

Update: A H&M megígérte, hogy abbahagyja az eladatlan ruhák összevagdalását és kukába dobálását, és inkább jótékonysági célra adományozza azokat.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.