Miért van szükség egyre nagyobb naperőművekre?

Már több cikkben is bemutattuk a hazai és a világ legnagyobb napelemparkjait, de a fejlődést olyan rohamos, hogy minden évben újabb és nagyobb parkok létesülnek.

Szinte minden nap napvilágot lát országok, cégek részéről 1-1 bejelentés azzal kapcsolatban, hogy rekordot döntő napelemes projektbe kívánnak kezdeni a jövőben. Mindez pedig nem véletlen, hisz nem csak az országok, de a kutatók is a minél nagyobb naperőművekben látják a jövőt érintően a bolygó energiaellátásának kulcsát. Ahogy a legtöbb energetikai beruházásnál, úgy a napenergia esetében is létezik méretgazdaságosság, vagyis minél nagyobb rendszert építünk ki, annál hatékonyabban tudunk olcsó energiát előállítani. A napelemparkok méretének és számának növekedésére a kitűzött klímacélok is kedvezően hatnak. Emellett a gigantikus napelemfarmok létesítése annak is köszönhető, hogy az alkatrészek, alkotóelemek piaci ára nagyot zuhant az utóbbi évtizedben. A telepítési költségek csökkenésével egyre növekszik a kialakított komplexumok mérete is. A gigászi parkok több esetben már nagyobb területet fednek le, mint 550 db egymás mellé helyezett amerikai futballpálya. A napelemparkok a beépített kapacitások révén pedig már felveszik a versenyt a szén-, olaj- vagy gázerőművekkel szemben. Egyre több helyen lehet találkozni a 200 MW-ot is meghaladó napelemparkokkal. A tavalyi évben 35 db ilyen méretet meghaladó park létezett. Csak hogy a méreteket szemléltessük 1 MW áram megtermeléséhez kb. 3.000 db összekötött napelemre van szükség, vagyis 200 MW-hoz már 600.000 db-ra, ami hatalmas területet foglal el.

GIGÁSZI KOMPLEXUMOK

A hatalmas naperőművekre számos jó példa hozható világszerte. A következőkben bemutatjuk kontinensekre bontottan a legnagyobb napelemparkokat:

Afrika: a napsütötte kontinens is egyre többet fektet a napelemes technológiákba. Marokkóban és Egyiptomban az utóbbi években hatalmas napelemparkok épültek. Az Északnyugat-afrikai országban a Noor megaprojekt keretében több olyan hatalmas napelempark is épült, ami a világ élmezőnyébe tartozik. A több ütemű projekt eredményeként összesen 2000 MW lesz a beépített összteljesítmény. Hasonló vállalkozásba kezdett Egyiptom is, ahol a Benban komplexum Afrika legnagyobb létesítménye a maga 1,5 GW-os kapacitásával.

Ázsia: a legnagyobb napelemparkok hazája egyértelműen Ázsia. A komplexumok építésében élenjáró országok Kína és India. A Föld jelenleg 3. legnagyobb napelemparkja a szubkontinensen, Andhra Pradesh állam Kurnool tartományban található. Itt 4 milliónál is több napelem került beépítésre, melyek összteljesítménye 1000 MW. Az 1. és 2. helyezet Kínában található. A második helyen álló Datong Solar Power Top Runner Base szintén 1000 MW-os teljesítményű, viszont további két ütemben tervezik a bővítését. Az első helyen a Tengger Desert Solar Park áll, ami 1500 MW-os beépített kapacitással működik 43 km2-es területen.

Amerika: a Chihuahuan-sivatagban, Mexikó északi részén található egész Amerika legnagyobb napelemparkja. A napelemfarm 2,3 millió db napelemből áll és nagyjából 2200 futballpályányi területen fekszik. Beépített teljesítménye 754 MW. Az USA-ban is gyarapodnak a nagy napelemparkok száma. Jelenleg a legnagyobbnak a TOPAZ napelem park számít, ami 550 MW beépített teljesítménnyel bír és 9 millió db napelemből áll.

Európa: a kontinens legnagyobb naperőműparkjait főként a napsütötte mediterrán országokban és a környezetvédelem mellett leginkább elhivatott Németországban találjuk meg. Európa legnagyobb napelemfarmjai a következők: a Montalto Castro (Olaszország) 84,2 MW, a Finsterwalde (Németország) 80,7 MW, a Rovigo (Olaszország) 70 MW, az Olmedilla (Spanyolország) 60 MW, a Strasskirchen (Németország) 54 MW, valamint a Lieberose (Németország) 53 MW.

Ausztrália: a déli kontinens is bővelkedik napfényben, így itt is egyre nagyobb teret nyer a napenergia. Ausztrália legnagyobb napelemfarmja a Nynganben (NSW) találáható, ami a 102 MW-os teljesítményével 33.000 háztartás ellátására képes.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.