Miért világítanak egyszerre a szentjánosbogarak?

A világ mintegy kétezer szentjánosbogárfaja közül húsznál a hímek párt keresve egyszerre villognak nagy területen, így akár egész erdőrészleteket képesek ütemesen megvilágítani.

A jelenség okára amerikai kutatók jöttek rá. A Connecticuti Egyetem biológusai az Appalache-hegységben a szinkronizáltan villogó Photinus carolinus szentjánosbogárfaj nőstényeiből gyűjtöttek be mintát. A laboratóriumban LED-lámpákat gyújtottek fel a rovaroknak egyesével vagy együttesen.
Ha a LED-ek egy ütemben villogtak, a nőstények átlagosan a jelek 82 százalékára reagáltak. Az egyenként felvillanó fényekre azonban alig figyeltek fel – közölte a Der Standard internetes kiadása (www.derstandard.at) a Science című folyóiratra hivatkozva.
A kutatók magyarázata szerint az összehangolt villogás segít a nőstényeknek, hogy különösen a rovarok által sűrűn lakott területeken felismerjék a megfelelő partnert, más fajok hímjeinek zavaró fényjeleit pedig könnyebben ki tudják küszöbölni.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.