Miként lehet húzóágazat itthon a bioetanol?

Egy tavalyi kimutatás szerint, Magyarországon évente mintegy 2-2,5 millió tonna kukoricából lehetne bioetanolt előállítani. Ráadásul a számítások szerint, ez a mennyiség még nem veszélyeztetné a magyar belső takarmányellátást, mivel a kimutatások szerint, ennyi felesleg mindig rendelkezésre fog állni az országban.

Szakemberek szerint így a bioetanol alapanyagául szolgáló kukorica termesztése a jövőben a mezőgazdaság húzóágazatává válhat. Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete már tavaly beszámolt arról, hogy szakembereik jelentős eredményeket értek el a kukoricahibridek nemesítésében és a biogáz előállítására használt fajták fejlesztése terén is. A bioetanol, valamint a biogáz alapanyagául szolgáló kukoricafajták iránt világszerte egyre nagyobb az igény. A bioatenol-gyártásban hasznosuló kukoricafajták nemesítése során három fontos szempontot vesznek figyelembe. Ezek a jó termőképesség, a nagy keményítőtartalom és a termésbiztonság. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kukoricaszemek vízleadó képessége nagy, így a termés gyorsan megérik, és még az ősz elején, szárítás nélkül betakaríthatóvá válik.

 
Az intézet az elmúlt évek kutatómunkájának köszönhetően kiváló eredményeket ért el, így nem véletlen, hogy a vezetők szerint a magyar mezőgazdaság húzóágazata lehet Magyarországon a bioetanol-gyártás alapanyagául szolgáló kukorica termesztése. Az intézetben azonban nem ülnek a babérjaikon, hiszen már most olyan új fajtákon dolgoznak, melyekben nemcsak bioetanol-alapanyagok vannak, de már a jövő generációi számára fontos biogáz-alapanyagok is. Bár ezek a rendszerek még kevés helyen találhatóak meg, de a jövőben elsősorban mezőgazdasági üzemek mellett létesülhetnek, azok gázellátásának biztosítására, de akár kisebb települések gázellátására is megoldásként szolgálhatnak.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.