Mikor érkezik a lehűlés?

A korábbinál vártnál is hamarabb, szerda este érkezik a lehűlést hozó hidegfront, zivatarok is kísérhetik.

Szerdán nyugat, északnyugat felől megközelíti térségünket a már napok óta bejelentett hidegfront, írja az időkép.hu. Az ország nagy részén még marad a kánikula, hiszen a legtöbb helyen 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, viszont a délutáni óráktól kezdődően nyugat felől a front előterében egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Szervezett zivatarrendszer, úgynevezett squall line is kiépülhet, melynek mentén a viharokat nagyméretű jég, felhőszakadás, illetve akár 90 km/h-t meghaladő erősségű széllökés kísérheti. A fővárost várhatóan az esti órákban, jelenlegi számítások szerint 8 óra körül éri el a zivatarzóna.

Csütörtökre átvonul a front, nyomában megerősödik a szél és a mostani hőségnél kb. 5-6 fokkal lesz hidegebb. A keleti megyékben még több helyen számíthatunk záporokra, zivatarokra, délutánra azonban nyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet, kellemes, szellős, hőségmentes nyári nap vár majd ránk. Pénteken aztán átmenetileg országszerte nyugodt, nyári időre, sok-sok napsütésre van kilátás, kellemes, 26-31°C közötti hőmérsékletekkel. Zápor, zivatar legfeljebb késő délutántól alakulhat ki a Dunántúl nyugati részén és északon. Szombaton a nap második felében újabb hidegfront érkezhet, mely erős hőmérsékleti kontrasztot eredményezhet az ország nyugati és keleti fele között. Vasárnaptól az átlagos alá csökkenhet a hőmérséklet, gyakran szeles, időnként záporokkal tarkított idő köszönthet be.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.