Mikor indul a vissza nem térítendő napelemes támogatás?

November közepén induló vissza nem térítendő napelemes támogatás eredetileg a nyáron indult volna.

A 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás fő célcsoportját az alacsony jövedelmű háztartások adják. A jelenleg véleményezésre váró pályázati kiírásból számos fontos részlet kiderül, a dokumentumban a kérelem benyújtási határidejéről és módjáról is lehet olvasni. A programot négy ütemben, regionális csoportonként fogják végrehajtani. Pályázni elektronikusan, az elérhető források kimerüléséig lehet majd. Azelső ütem 2021. november 15-én, reggel 8 órakor fog kezdődni, és elsőként Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, valamint Zala megyében nyílik meg. Ezt a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megyei csoport követi november 22-én, majd november 29-én Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye következik. Az első ütem utolsóként Budapesten és Pest megyében nyílik meg december 6-án.

A későbbiekben a regionális sorrend ugyanez marad. A második ütem egyes területi szakaszai március 1-én, 8-án, 16-án és 22-én; a harmadiké ugyanezeken a napokon; míg a negyediké március 4-én, 11-én, 18-án és 25-én indulnak meg. Az első ütemben mintegy 100, a másodikban 40 és 40, a harmadikban pedig 20 milliárd forint lesz a teljes keret, az összeg azonban nem egyenlő arányban oszlik meg térségenként és ütemenként. A legnagyobb keret az észak-alföldi régióban (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg) lesz elérhető az első ütemben (nagyjából 17 milliárd forint); míg a legkisebb a dél-dunántúli térség (Baranya, Somogy, Tolna) negyedik ütemében (mintegy 2 milliárd forint). A keretkimerülésről a lebonyolító ÉMI Nonprofit Kft. honlapján, illetve a pályázatbenyújtó felületen adnak majd tájékoztatást.

Pályázni az online kitöltő program révén lehet, ehhez először regisztrálni kell a www.palyazat.gov.hu oldalon. A program segítségével létrehozható egy nyilatkozat, amelynek hitelesítésére három módszer is létezik. Ezen megoldások a következők: vagy az Ügyfélkapun keresztül, az ingyenesen elérhető, azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatást (AVDH) kell használni; vagy minősített tanúsítványon alapuló, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírást kell alkalmazni; vagy nyomtatással és kézi aláírással kell hitelesíteni a dokumentumot. Utóbbi esetben a nyomtatványt az ÉMI Nonprofit Kft. címére (2001 Szentendre, Postafiók: 180) kell eljuttatni, a borítékon pedig fel kell tüntetni pályázati azonosítót, illetve a „Pályázatot benyújtó személy nyilatkozata” megjegyzést. A nyilatkozat postai úton történő megküldésének végső határideje a pályázat benyújtástól számított 30 nap, a kérelem elektronikai benyújtására viszont ebben az esetben is szükség van.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épült Szeged határában

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.