Milliárdos beruházások készülnek a villamosenergia-hálózat korszerűsítésére

Csaknem 300 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra; a beruházások közül kiemelt forrásmennyiség jut a villamosenergia-hálózat korszerűsítésére, kapacitásbővítésére – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook oldalán csütörtökön.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A nemzeti helyreállítási terv Energiaügyi Minisztérium által kidolgozott REPowerEU fejezetének forrásaiból utaltak át csütörtökön 779,5 millió eurót. A kiegészített dokumentum jóváhagyásáról annak bizottsági elfogadása után, december elején döntöttek az uniós tagállamok pénzügyminiszterei. A REPowerEU az energiaszuverenitás erősítése és a kiegyenlített energiaátmenet érdekében vázol fel stratégiai, szabályozási és fejlesztési terveket. Az Energiaügyi Minisztérium intézkedéseket tesz a többi között az energiaközösségek kibővítésére, az energiatárolás elterjesztésére, a biogáz, biometán, földhő és hidrogén szélesebb körű hasznosítására.

A szaktárca ismertette: a beruházások közül kiemelt forrásmennyiség jut a villamosenergia-hálózat korszerűsítésére, kapacitásbővítésére, működési megbízhatóságának javítására. A zöld gazdaság a gyártókapacitások megteremtésével, tiszta technológiák alkalmazásával, a szakemberek átképzésével járulhat hozzá egyszerre az energetikai-klímavédelmi és növekedési-versenyképességi törekvések valóra váltásához. Az első pályázati kiírás akár már februárban élesedhet: a közlekedés zöldítése érdekében vállalkozások igényelhetnek majd vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. Egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el – közölte az EM a közösségi oldalán.

Ajánlott tartalom

A gázkereskedelemre kivetett vám veszélyezteti az uniós energiaszolidaritást

A határokon átnyúló gázkereskedelemre kivetett német illeték veszélyezteti az Európai Unió energetikai szolidaritását - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.