Milyen a bankjegy fűtőértéke?

A Magyar Nemzeti Bank évekkel ezelőtt elkezdett jótékonykodni a használt pénzekkel. Az elhasználódott, ezért forgalomból kivont bankjegyeket – évente ötven-nyolcvan tonna pénzről van szó – már régóta pénzjegytéglákká alakítják, és a nagyon magas fűtőértéküket kihasználva elégetik.

Egy-egy brikettbe négy-ötmillió forintnyi apró cafatokra zúzott pénzt préselnek, a pénztéglák fűtőértéke a barnaszénével vetekszik, írja az index.hu. A jegybank vezetése 2008-ban újított: akkortól jótékonysági akciókat hirdet meg minden évben, és a bankjegybriketteket alapítványok, egyesületek, iskolák, óvodák kapják meg, hogy fűtési költségeiket csökkenthessék. A most már négyéves kezdeményezést, amely révén évente általában három szervezet kap pénzt, hogy elégesse – az első évben miskolci, csurgói és gyulai civilek fűthettek a pénztéglákkal –, az elmúlt hónapokban hirtelen felkapta a világsajtó: több mint huszonöt helyen jelent meg hír, cikk és videó erről. „Új értelmet ad a pénzégetés kifejezésnek a magyar központi bank” – számol be például a világ túlsó felén megjelenő New Zealand Herald a magyar kezdeményezésről. A hír megjelent számos nemzetközi hírportálon, valamint Írországban, az Egyesült Királyságban, Oroszországban, az Egyesült Államokban, Indiában, Lengyelországban, és még Szingapúrban is foglalkozott vele a sajtó. Foglalkozott a témával jellemzően tőzsdei híreket közlő Stock Market Todayban, de még a brit Telegraph és BBC is beszámolt róla. A BBC-nek nyilatkozó Ferenczi Barnabás szerint sok országban küzdenek a jegybankoknál azzal, hogy mihez kezdjenek a már haszontalan papírpénzekkel. Európában az MNB-nél működik a legmodernebb gépesített pénzmegsemmisítő rendszer és már sok külföldi látogatónak tudott ezzel követendő példát mutatni a központi bank, mondta Ferenczi.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Pelletet is lehet belőle gyártani, és autómata kazánokat kályhákat üzemeltetni.
    A készülék viszont nem mindegy, hogy milyen.