Milyen az innovatív zsalutechnológia? Erdőkímélő!

Az építőiparban is megfigyelhetjük a modern és környezetvédő technológiák terjedését: az innováció fókuszába a környezetterhelés csökkentése, az energiamegtakarítás vagy éppen az élőmunka hiányra adott válasz ihlette megoldások kerültek.

Ezek az elvek a zsaluzás területét sem hagyták érintetlenül, jóllehet a zöld technológia itt már nem újkeletű, hanem emberi léptékben számolva nagykorú.

Új erdő telepítésekor az erdészeti hatóság állapítja meg annak rendeltetéseit. Az erdőgazdálkodásra szánt területek csak egy részét használhatják fel az erdészetek gazdasági célú erdőtelepítésekre, azaz olyan erdőket, amik a faanyagtermelést szolgálják. A teljes erdőgazdálkodásra használt területek méretét illetően az EUROSTAT adatai alapján Magyarország az utolsók között, csak a 23. az uniós tagállamok listáján. Ennek a részaránynak pedig egyértelműen nem tesz jót az évek óta jellemző szélsőséges időjárás sem.

A Trianon utáni Magyarországon nagyjából 10 százaléknyi erdőterület maradt, ez a szám jelenleg is csupán bő 20 százalék. Ugyan a legújabb klímavédelmi intézkedések között számontartott döntés alapján ennek 27 százalékra emelése a cél, de ehhez körülbelül 100 évre lesz szükség, így ez sajnos nem rövidtávú perspektíva. Igaz 2019-ben sok új fa ültetésére került sor, a több hektárnyi erdő azonban még sokáig nem lesz képes pótolni a korábban kivágottakat.

A KSH adatai alapján, Magyarországon 2019-ben az erdőterületek csupán 1,6-%-a gazdasági célú erdőtelepítés, amit fel lehet használni faanyagtermelésre. Ezért tény, hogy minden iparágban, de főleg a jelentős mennyiségű fát felhasználó építőiparban is figyelni kell megóvásukra.

Miért használunk fát, ha nem szükséges?

Az építőiparban dolgozó cégek egyre másra mutatják be a fenntartható fejlődést és a környezetvédelmet előtérbe helyező újításaikat, új megoldásaikat. A MEVA ilyen innovációja bár nem a legfrissebbek közé tartozik, hiszen a cég már 2000 óta alkalmazza és ajánlja a 100 %-ban famentes, számtalanszor felhasználható és újrahasznosítható műanyag alkus zsaluhéjat, Magyarországon ma még egyedülálló technológiának számít.

A számos előnyös tulajdonsággal rendelkező műanyag zsaluhéj alkalmazásával elkerülhető, hogy nagy mennyiségű fa vesszen kárba. A technológia előnyei között említhetjük, hogy a rugalmas műanyag zsaluhéj bármilyen forma, térgeometriai alakzat készítésére alkalmas, és hogy egyszerű felújításával számtalanszor felhasználható. A MEVA „alkus” műanyag zsalutechnológia a megaberuházásokat éppúgy meggyorsító, költséghatékonnyá és „zöldebbé” tevő eleme vagy éppen az építőművészet eszköze, mint a kisebb költségvetésű, akár gyorsan kivitelezhető családi házak homlokzati kialakításának számos előnyt kínáló kelléke.

A MEVA az „alkus” műanyag zsaluhéj feltalálója és egyedüli forgalmazója. A cég szakemberei azt is büszkén vallják, hogy a műanyag zsaluhéj 20 éves pályafutása alatt érvényes 7 év garanciális idő folyamán senki nem élt a reklamáció lehetőségével. 

Hetente egy emelet

Az építőiparban is fontos tehát a környezet védelme, de természetesen a gyors munkavégzés és a minőségi technológia legalább ennyire lényeges. A MEVA zsalumegoldásai arra is kiválóan alkalmasak, hogy az előmunkát megtakarítva gyors építést garantáljanak. Erre egy nagyszerű példa a Baselben épült úgynevezett „Bau1” torony a maga 178 méteres magasságával, amely Svájc legmagasabb épülete. A kivitelezés során a 41 emelet magas épület a MEVA zsalumegoldásainak köszönhetően, hetente egy emeletet épülésével extrém gyorsan növekedett.

MEVA Mammut XT

Akár 60%-kal gyorsabb zsaluzás

A keretes falzsalurendszerek teljesítményét és összeszerelési idejét mérő és dokumentáló szervezet (Institut für Zeitwirtschaft und Betriebsberatung Bau) 2019. évi kiadványában (Handbuch Arbeitsorganisation Bau) tette közzé az eredményt, miszerint a MEVA Mammut XT bármely, a piacon jelenleg elérhető rendszernél időtakarékosabban alkalmazható. A termék kifejlesztésének elsődleges célját, miszerint a legkevesebb kiegészítővel és előszerelés nélkül lehessen egyoldali átkötésű falzsaluzatot használni, az eredmények egyértelműen visszaigazolták.

Az iparágban meghatározó és iránymutató kiadványban közölt adatok szerint összetett falak esetén a másodiknál 25, a harmadik helyezettnél 39, a hagyományos kétoldali átkötésű megoldásnál akár 60%-kal is gyorsabban lehet a zsaluzatot összeállítani. A zsalutechnológiával foglalkozó cégeknek ez jelentős előny lehet Magyarországon is a jelenlegi munkaerőhiányos időben.

A MEVA acélkeretes falzsaluk profilvastagsága, ebből adódó kiemelkedő terhelhetősége, az évtizedek óta alkalmazott műanyag zsaluhéj legendás kopásállósága, a tűzihorganyzott felületkezeléssel bizonyítottan olyan tartósságot kínál a zsalueszközök tulajdonosának, amellyel ténylegesen több generáció is dolgozhat a jövőben, a jövőnkért. 

Zsalutechnológia: „Van jó ajánlatunk a jövőben gondolkodók számára…”

A rendhagyó piaci helyzet ellenére az építőiparban is sokan – helyesen – a jövőre való felkészülés lehetőség látják. Ugyanakkor előfordul, hogy a válságévek után beindult eszközbeszerzések során még csak a magyar viszonyokhoz képest modernebb zsalumegoldásokat keresik, amelyek nem ritkán távol esnek a nyugat-európai értelemben vett korszerűtől. A világ legmagasabb épületeinek kivitelezéséhez csúcsminőségű zsaluzatokat biztosító, a legmodernebb zsalutechnológiát kínáló MEVA most új elemekkel frissítette kínálatát. Hasznos forgatni a legmodernebb zsalumegoldásokat tartalmazó új őszi katalógust annak is, aki bérelni, de annak is, aki venni akar.

További információ a Meva környezetkímélő megoldásairól: http://akcio.meva.hu/

 

Képek: MEVA

Forrás: Zöldunió

 

Hirdetés (X)

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.