Milyen egy jól kialakított, költséghatékony tetőtér?

A tetőtér egy megosztó lakásforma. Van, aki odavan érte, mások berzenkednek tőle és van, akinek nincs más választása, a tetőteret tudja választani szükséges megoldásként. Ha gyarapodik a családunk vagy már akkorák a gyerekek, hogy külön lakótérre van szükségük, sokak fejében megfordul a tetőtér beépítésének gondolata. Most nézzük meg, hogy mik a legfontosabb szempontok egy jól kialakított, költséghatékony tetőtér esetében!

Szigetelni kell a tetőt! 

Kezdjük a tetején: egy tetőtér beépítésnél elengedhetetlen lesz a megfelelő tetőszigetelés. Nem csak azért, hogy az eső vagy a hó ne jusson be, hanem azért, mert a nyári kánikulában a padlástér elviselhetetlenül meleg tud lenni. Ha nincs szigetelés, akkor egy élhetetlen lakóterületre költöttünk el több millió forintot. A minőségi szigetelés nem csak a komfortérzetünket fogja növelni, de jelentősen csökkenti a fűtésre, hűtésre kifizetett rezsiköltséget, ráadásul jóval kevesebb hőenergiát használunk az épület fűtésére, így csökken a ház üzemelésének károsanyag-kibocsátása. 

Milyen az optimális tető? 

Nem csak a tető mérete, de a formája is számít egy tetőtér beépítésénél. Az ideális tetőszerkezeti hajlásszög 35 és 55 fok között van. Mondhatjuk, hogy minél meredekebb a tető, annál több lehetőség van a kétszintes padlástér kialakítására, vagyis annál nagyobb terünk lesz a felső szinten. Érdemes tisztázni, hogy milyen tetők vannak, melyik mekkora helykihasználásra ad lehetőséget. 

Nagyon sok ház nyeregtetővel épült, ennek az előnye, hogy van két egyenes oromfalazata, a teljes tetőtszerkezetet megemelve a padlástér lakhatóvá alakítható területét jelentősen növelhetjük. A tető alatti terekben kialakíthatunk kisebb szobákat, de egybe is nyithatjuk. És ha a tetősíkon, illetve az oromfalakon is kialakítunk ablakokat, gyönyörűen bevilágított, tágas tetőterünk lesz. A kontyos tetőszerkezetnél lesz négy élgerinc, ami csökkenti a beépíthetőség méretét. Sok házra sátortetőt építettek. Ennek az előnye az volt, hogy az építés során kevesebb faanyagot kellett használni, a hátránya viszont, hogy jóval kisebb lett a beépíthető tetőtér. Ha a házunkon sátortető van és a tetőteret szeretnénk beépíteni, érdemes manzárd tetőre vagy nyeregtetőre cserélni a szerkezetet. Ez a folyamat bejelentés köteles és előtte egyeztetnünk kell a település főépítészével is.   

Ahogy az előbbiekből is kiderülhetett, a legjobb tetőforma térkihasználás szempontjából a manzárdtető. Mivel itt meredekek az oldalsíkok, nagyobb lesz a belmagasság, mint a nyeregtető vagy a sátortető esetén. A belső terek világosak, tágas hatásúak lesznek. 

Milyen egy jó tetőtéri ablak?  

A tetőtér komoly előnye, hogy ha megfelelően tájoljuk az épületet és a tetőt, akkor csodás, fényes tereket alakíthatunk ki. Ehhez szükségünk lesz nagy méretű ablakokra, amelyeket viszont a nyári hőségben valamilyen módon árnyékolás technikával kell ellátnunk, hacsak nem akarunk megfőni a több millióból kialakított tetőtéri szobában. A megfelelő szigetelés mellett a nyílászárók árnyékolása is rendkívül fontos a tetőtéri lakószobák esetében. A belső függönyök, árnyékolók sajnos csak a fény ellen védenek, viszont a meleget csak akkor tudjuk kívül tartani, ha az árnyékoló is az üvegfelület túloldalán, kint van. Ez költséges megoldás, a stabil külső árnyékolásért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de minőségi hővédő rolóval, naphálóval azért sokat foghatunk a beáradó melegen. Van még egy hátránya a tetősíkba épített ablakoknak, mégpedig az eső és a hó. Ha csapadék ömlik az égből, nem tudunk szellőztetni. Érdemes az oromfalazaton is kialakítani ablakokat, hogy esős időben is meg lehessen oldani a szellőzést. És nem szabad nyitva hagyni az ablakokat, mikor elmegyünk otthonról, hiszen egy friss nyári zápor eláztathatja a lakást, kivéve ha esőérzékelős a tetőtéri ablakunk, ami automatikusan zárja csapadék esetén. Fantáziánknak csak a pénztárcánk szabhat határt.  

Mit kell elintézni a tetőtér beépítéséhez?

Szükségünk lesz statikusi véleményre, hogy alkalmas-e egyáltalán az épület a tetőtér beépítéséhez. Meg kell vizsgálni a födémet, a falazatot, az alapot. A statikusi vélemény nem egy egyszerű papír, ami szükséges a bejelentéshez, hanem ettől függ, hogy egyáltalán megvalósítható-e a beruházás és ha igen, akkor milyen előzetes munkálatokra lesz szükség. Meg kell vizsgálni a tetőszerkezetet, a tetőlécek, gerendák állapotát, a fóliázást, szigetelést és ha szükséges, cserélni kell a tetőt, megcsináltatni a szigetelést. Ki kell találni azt is, hogy oldjuk meg a feljutást a tetőtérbe, kívülről vagy a födém áttörésével belülről? 

Kreatív megoldások a térhasználatban 

Egy jól kialakított tetőtérnél különösen fontos, hogy gondoljunk valamit a tér használatról. Praktikumra, kreativitásra és esztétikai érzékre egyaránt szükségünk lesz, hogy megoldjuk a ferde falak, belógó gerendák problémáját. Ötletes tárolókat, függesztési módszereket alkalmazva azonban egyéni, fényes és otthonos lakóteret nyerhetünk. Kérjük belsőépítész, lakberendező tanácsát, hogy a legoptimálisabban használhassuk ki a rendelkezésünkre álló teret. Ha van rá lehetőségünk, kialakíthatunk kis tetőerkélyt is. A romantikus tetőtér netovábbja, amikor az erkélyen üldögélve reggelizünk, kávézunk.  

A tetőtéri lakás előnye, hogy kevésbé zajos, jobb a levegő, mint a földszinti lakásoknál, jobb a kilátás, több a fény. A hátránya, hogy ha nincs megoldva a szigetelés és az árnyékolás, akkor rettenetesen fel tud melegedni a nyári kánikulában. 

Úgy tűnik, újra divatba jött a tetőtér, ma már újra elterjedt, hogy a családok többgenerációs épületekben, otthonokban gondolkoznak, a fiatal párok döntenek a tetőtér beépítés mellett saját maguknak, míg a nagyszülők maradnak a ház alsó szintjein. Ez a megoldás jelentősen kevesebbe kerül, mint egy új házat építeni, vagy akár használt lakást, házat venni, ráadásul állami támogatást is fel lehet rá venni!  

Ajánlott tartalom

Jó hír, annak aki az ingyen napelemes pályázaton változtatna a rendszerén

Egy új közlemény alapján bizonyos változásokat elfogadnak majd a napelemes pályázat nyertes projektjeinél.