Milyen egy valódi biogazdaság? Hát ilyen!

Fülöpjakab egy alig több mint 1000 fős kisközség Bács-Kiskun megyében, ami ma már főleg arról nevezetes, hogy nagyon komolyan veszik az ökológiai gazdálkodást, mi több itt él a 2015-ös év biogazdája, Nemes Mátyás és a gyógygombák királya, Gyöngyösi Sándor is.

Az OzoneTv hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége, Gyöngyösi Sándor, biogomba termesztő hosszas kutatás és kísérletezés után fejlesztette ki saját módszerét, mellyel vegyszermentesen, ökogazdaságban termeszti a bio gyógygombákat Fülöpjakabon. A ganoderma, vagy más néven pecsétviaszgomba természetes körülmények között is elvétve megtalálható Magyarországon, csakhogy a termesztett jobb, ugyanis a hatóanyag a spórákban van, és a természetben nem garantálható, hogy akkor szedjék le a kalapokat, amikor a legtöbb spóra van rajtuk. Sándor kidolgozott egy bio gomba termesztési technológiáját: a bionövényi szárak, termések vannak a táptalajban, ezeket oltja be steril körülmények között a szövettenyészettel fenntartott gombával. A kártevők ellen is biomódszerekkel védekezik, pontosabban fénycsapdákkal, illetve a kártevők természetes ellenségeinek az elterjesztésével. A műsor másik vendége Nemes Mátyás biokertész abban hisz, hogy szolgálni kell a Földanya élőlényeit. A szolgálatért cserébe tiszta táplálékot kapunk, a tiszta tápláléktól pedig tiszta gondolatot. A fülöpjakabi ökogazda birtokán évente 50-60 különböző zöldségfajtát termeszt. Télen és kora tavasszal azokat a zöldségeket kell, vagy lehet árulni, amelyek a nyáron megfelelően begyűjtötték az energiát. Mátyásnál van sárgarépa, petrezselyem, zeller, pasztinák, cékla, a fekete retek, a burgonya, csicsóka, sütőtök és két különlegesség a fénygyökér, valamint a földimandula.

 

borítókép: tudatosvasarlo.hu

Ajánlott tartalom

A világ legnagyobb fáját tűzálló takaróval védik az erdőtűztől

Tűzálló takaróba burkolták a világ legnagyobb fáját, hogy megóvják a kaliforniai tűzvésztől, ami már a Sierra Nevada-i Sequoia Nemzeti Parkot fenyegeti.