Milyen előnyökkel rendelkezik az infra fűtés?

Németországhoz és Franciaországhoz képest az infra fűtés viszonylag új dolog Magyarországon és időbe telt, míg elterjedtebbé vált. A legtöbben a régimódi kazán és radiátor kombináció mellett döntenek, de az elmúlt tíz-tizenöt évben a környezet védelem előtérbe kerülésével egyre többen keresünk biztonságos és költséghatékony alternatívákat.

Az infra fűtés számos előnnyel jár azon háztartások és vállalkozások számára, amelyek szén-dioxid-barátabb módot keresnek ingatlanaik melegen tartására. Bár nem megújuló energia, beépíthető a zöldenergia-termelésbe, például  napelemekkel, hogy szén-dioxid-hatékonyabb megközelítést hozzon létre egy adott tér fűtésére.

Infra fűtés: A hő egyenletes terjedése

Az infra fűtés a konvekciós fűtéstől eltérően működik, mivel a szilárd testeket melegíti, nem pedig a környező levegőt. A konvekciós rendszereknél a hő általában a mennyezetig emelkedik, és a hideg levegő a helyiség alsó részére száll. Az infra fűtés viszont a sugárzással a személyeket és a tárgyakat melegíti először, azután melegszik fel a levegő.

Az infra fűtés gyorsasága

Míg a konvekciós fűtőberendezéseknek időbe telik a szoba felmelegítése, addig az infra fűtés azonnali hatást fejt ki, így nem kell sokat várnunk a kényelmes hőmérséklet elérésére. Ez a gyors felfűtés nagymértékben függ a rendszer méretétől és elhelyezkedésétől, de mivel a szilárd tárgyakat melegíti fel, az infra fűtés általában nagyobb, de hatása is jobban észrevehető, mint a konvekciós módszereké.

Alacsonyabb költségek

A mai infra fűtés üzemeltetési költségei alacsonyabbak, mint a normál konvekciós fűtőberendezéseké. Általában úgy gondolják, hogy egy 600 W-os infra fűtőtest ugyanolyan szintű meleget biztosít, mint egy 1500 W-os konvekciós. Sokan, akik infra fűtés rendszerre váltottak, jelentős költségmegtakarítást értek el a hagyományos fűtési rendszerhez képest.

Egészségesebb fűtés

Vannak egészségügyi állítások az infrapanelekkel kapcsolatban, például, hogy segítenek csökkenteni az olyan problémákat, mint a penészedés a nedves házakban, valamint javítják vagy fenntartják a jobb levegőminőséget, ami segít az allergiásoknak is.

Reméljük cikkünkkel elegendő betekintést nyújtottunk az infra fűtés világába! Amennyiben a továbbiakban fontolgatod az infra fűtés beszerelését azt tanácsoljuk, hogy előtte konzultálj szakemberrel is!

 

 

 

Partner cikk

Ajánlott tartalom

Egyszerű és olcsó módon teszik hatékonyabbá a napelemeket

Van olyan ország, amely minden nyáron energiakrízissel néz szembe, ezen segíthet a napelemek megfelelő dőlésszöge.