Milyen előnyökkel rendelkezik az infra fűtés?

Németországhoz és Franciaországhoz képest az infra fűtés viszonylag új dolog Magyarországon és időbe telt, míg elterjedtebbé vált. A legtöbben a régimódi kazán és radiátor kombináció mellett döntenek, de az elmúlt tíz-tizenöt évben a környezet védelem előtérbe kerülésével egyre többen keresünk biztonságos és költséghatékony alternatívákat.

Az infra fűtés számos előnnyel jár azon háztartások és vállalkozások számára, amelyek szén-dioxid-barátabb módot keresnek ingatlanaik melegen tartására. Bár nem megújuló energia, beépíthető a zöldenergia-termelésbe, például  napelemekkel, hogy szén-dioxid-hatékonyabb megközelítést hozzon létre egy adott tér fűtésére.

Infra fűtés: A hő egyenletes terjedése

Az infra fűtés a konvekciós fűtéstől eltérően működik, mivel a szilárd testeket melegíti, nem pedig a környező levegőt. A konvekciós rendszereknél a hő általában a mennyezetig emelkedik, és a hideg levegő a helyiség alsó részére száll. Az infra fűtés viszont a sugárzással a személyeket és a tárgyakat melegíti először, azután melegszik fel a levegő.

Az infra fűtés gyorsasága

Míg a konvekciós fűtőberendezéseknek időbe telik a szoba felmelegítése, addig az infra fűtés azonnali hatást fejt ki, így nem kell sokat várnunk a kényelmes hőmérséklet elérésére. Ez a gyors felfűtés nagymértékben függ a rendszer méretétől és elhelyezkedésétől, de mivel a szilárd tárgyakat melegíti fel, az infra fűtés általában nagyobb, de hatása is jobban észrevehető, mint a konvekciós módszereké.

Alacsonyabb költségek

A mai infra fűtés üzemeltetési költségei alacsonyabbak, mint a normál konvekciós fűtőberendezéseké. Általában úgy gondolják, hogy egy 600 W-os infra fűtőtest ugyanolyan szintű meleget biztosít, mint egy 1500 W-os konvekciós. Sokan, akik infra fűtés rendszerre váltottak, jelentős költségmegtakarítást értek el a hagyományos fűtési rendszerhez képest.

Egészségesebb fűtés

Vannak egészségügyi állítások az infrapanelekkel kapcsolatban, például, hogy segítenek csökkenteni az olyan problémákat, mint a penészedés a nedves házakban, valamint javítják vagy fenntartják a jobb levegőminőséget, ami segít az allergiásoknak is.

Reméljük cikkünkkel elegendő betekintést nyújtottunk az infra fűtés világába! Amennyiben a továbbiakban fontolgatod az infra fűtés beszerelését azt tanácsoljuk, hogy előtte konzultálj szakemberrel is!

 

 

 

Partner cikk

Ajánlott tartalom

Nem marad el az olajszállítás Magyarországra és Szlovákiába

Oroszország jelenleg is szállít olajat Magyarországra és Szlovákiába - jelentette ki újságíróknak Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes kedden Moszkvában.