Milyen napelem pályázatok érkeznek jövőre?

2021-ben sem maradunk napelemes támogatási programok nélkül, mutatjuk mire számíthatunk.

Napelemes pályázatok 2021-ben is elérhetők lesznek a lakosság és vállalkozók számára. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy jelentős változások is jönnek ezekben a pályázatokban azáltal, hogy változik a jövőbeni elszámolás módja is. Az alábbiakban összeszedtünk minden fontos eddig napvilágot látott információt, amit a 2021-es napelemes pályázatokról tudni érdemes. Szerencsére a napelemes pályázatra 2021-ben is lesz elérhető konstrukció, amelyekről nagyvonalakban már meg is jelentek az első információk, írta az mnnsz.hu. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ugyanis 2020 őszén bejelentette be, hogy megkezdték egy új, vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázat kidolgozását, ami várhatóan 2021 júliusától kezdve lesz elérhető.

Vissza nem térítendő lakossági napelem pályázat

A jogosultak pontos köréről, a támogatási intenzitás mértékéről és a támogatható rendszerek felső teljesítményhatáráról a következő hónapokban születhet döntés. Ugyanakkor az már biztosnak tekinthető, hogy a készülő program előre megadott beruházási értékhatárig biztosíthat vissza nem térítendő napelem támogatást. Az előzetes információk szerint 30-40%-os támogatási mérték is elérhető lesz az új a konstrukcióban ás várhatóan a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára nyújt majd segítséget energetikai fejlesztéseikhez, napelemes rendszereik telepítéséhez és a fűtési rendszerek elektrifikálásához.

A támogatási forma tervezetét az Európai Bizottsággal is egyeztetni kell, a teljes feltételrendszer kialakítására és véglegesítésére 2021 első felében lehet számítani. A jelenlegi információk szerint 2021 júliusától lesz elérhető a vissza nem térítendő napelem támogatás a lakosság részére.

Napenergia elszámolás 2021-ben

Kétségtelen tény, hogy nagy előrelépés a lakossági napelem befektetések terén, hogy 2021-től elérhető lesz egy vissza nem térítendő támogatási forma is, de ugyanakkor egy másik komoly változást is hoz majd 2021 a napenergia terén. Ezzel párhuzamosan ugyanis az évek óta használt szaldós elszámolási rendszer lassú kivezetése is megkezdődik Magyarországon.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a következő években (de legkésőbb 2023-ban) meg fog születni az a jogszabály, ami szerint új, hálózatra csatlakozó napelem rendszer már nem működhet az éves szaldós elszámolás keretein belül, hanem át kell állni az úgynevezett bruttó elszámolásra.

Vissza nem térítendő támogatás, vagy szaldós elszámolás?

Szerencsére aki még most telepíttet napelem rendszert, az természetesen kérheti a szaldóelszámolást, viszont a 2021-es pályázatot igénybe vevők esetében erre már nem lesz lehetőség. Emellett a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, a vissza nem térítendő napelem támogatásban nem részesülő rendszerek esetén is még a jelenleg hatályos elszámolási szabályok maradnak érvényben.

Az a hír tehát önmagában rendkívül pozitív és lelkesítő, hogy vissza nem térítendő támogatás válik elérhető a lakosság számára, azonban nem feltétlenül éri meg, hogy mindenki várjon a napelem telepítéssel az új program indulásáig. Ugyanis aki tehát mindenképp vissza nem térítendő támogatáson keresztül szerezne pénzt napelemes rendszerére, annak a kedvezőtlenebb bruttó elszámolással kell beérnie.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.