Milyen napelemes fejlesztések vannak a nagyvilágban?

A megújuló energiák hasznosításában nem csak az Európa látja a jövőt, ezért feltétlenül oda érdemes figyelni a szomszédban, vagy a tengerentúlon zajló folyamatokra is.

Többször cikkeztünk már a hazai és az európai folyamatokról napelemes témakörben, most viszont kicsit kitekintünk, hogy mi is történik más kontinenseken, milyen fejlesztések zajlottak le a közelmúltban, és milyen projektek várhatóak.

AMERIKAI NAPELEMES FEJLESZTÉSEK

Az Amerikai Egyesült Államok érdekes helyszíne a fejlesztéseknek, mivel az ország több befolyásos vezető személyisége is állítja, hogy a globális felmelegedés badarság, mégis hatalmas beruházások vannak folyamatban már több évtizede. Az USA tehető felelőssé a Föld károsanyag-kibocsátásának jelentős hányadáért, ezért esetükben kiemelten fontos, hogy minél nagyobb arányban álljanak át az energiatermelésben az alternatív megoldásokra.

Egyes államokban a napelemek elterjedése teljesen átrendezte az energiapiacot. Az USA-ban a villamosenergia-termelés alkalmazottainak 43%-a már a napenergia-szektorba dolgozik. Kaliforniáról már egy korábbi cikkünkben említést tettünk, hogy élen jár a napenergia termelésben, de Észak-Karolina, Arizona, Nevada és Texas is jelentős beépített kapacitásokkal bír. Az USA déli szomszédja sem tétlenkedik! Mexikó ugyanis az előrejelzések szerint 2021-re megújuló-energiahasználata megduplázódhat a jelenleg létrehozott kapacitásokhoz képest. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 15 GW-tal emelkedik meg a napelemes rendszerek összteljesítménye. Kiemelendő még, hogy a Latin-amerikai ország vezeti a legalacsonyabb alternatív módon előállított villamos energia ár rekordját is.

A NAPOS KONTINENS FEJLESZTÉSEI

Az afrikai napelemes fejlesztések kapcsán már egy korábbi cikkünkben említést tettünk arról, hogy milyen hatalmas beruházások zajlanak Marokkóban. De nem csak az északnyugat-afrikai állam dolgozik azon, hogy minél nagyobb arányban alkalmazzon megújuló energiát. A kontinensen több országnak is problémát okoz még, hogy teljes lakossága számára biztosítani tudja a megbízható és folyamatos áramellátást. Sok elszigetelt közösség számára mindezért a legjobb és legolcsóbb megoldást is a napelemes rendszer jelenti. A kommunikációban is fontos szerepet töltenek be a napelemek. Európai szemmel talán furcsának tűnhetnek, de Afrika-szerte lehet találkozni telefontöltéssel foglalkozó „szaküzletekkel” Ezek a boltok teszik lehetővé a helyi társadalmak számára, hogy telefonjaikat időnként feltölthessék. Ehhez viszont rendkívül sok időt és pénzt kell áldozniuk azoknak, akik falvakban élnek. Erre nyújt ideális megoldást a falvakba telepített napelemes töltési lehetőség.

NAPELEMES TÉRHÓDÍTÁS ÁZSIÁBAN

Az USA mellett a Föld másik nagy környezetszennyező gazdasága, Kína is igen sokat fejleszt a napenergia területén. Az országnak nem közvetve és közvetlenül nagy szerepe van a napelemes piacon, ugyanis a legtöbb napenergiát hasznosító berendezést (napelemek, inverterek) itt állítják elő, és a beépített kapacitásokban is élen jár az állam. Kína már 2016-ban megelőzte Európát, hisz hatalmas összteljesítményű napelemes rendszer került aktiválásra. A fejlődés azóta is töretlen, jelenleg itt épül a világ legnagyobb naperőműve. A kontinens második legnépesebb országa, India sem tétlenkedik, ami a napenergia hasznosítást illeti. A szubkontinens adottságai rendkívül alkalmasak a napelem telepítésekhez. Az alternatív energiatermeléssel előállított energia Indiában 2021-re várhatóan 76 GW-tal fog emelkedni, melynek domináns részét napelemekkel fogják biztosítani. Az állami irányítás a közeljövőben 3,1 milliárd dollárral kívánja támogatni a napenergia ipart.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 

Ajánlott tartalom

Mától lehet pályázni ingyen napelemre

Több tízezer háztartás juthat 100 százalékban vissza nem térítendő támogatáshoz.