Milyen típusú alternatív energiájú járművek léteznek?

A nem hagyományos hajtású járművek piaca egyre szélesebb. Az elektromos autók mellett népszerűek a hibridek. Ha ilyen autót keresel, először is tudnod kell, mi a különbség a BEV, HEV, PHEV, MHEV, EREV vagy FCEV járművek között. Ezért megvizsgáljuk, milyen típusú elektromos és hibrid autók léteznek, és miben különböznek egymástól, viszont van még egy dolog, amire szeretnénk felhívni a figyelmedet, tarts velünk!

Hogyan vásároljunk elektromos vagy hibrid autót?

Az elektromos és hibrid autók típusai nagyon eltérőek. Rohamosan nő a népszerűségük, hiszen mindenki a szívén viseli bolygónk sorsát, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése elsődleges prioritás. Ezenkívül egy ilyen járművel üzemanyagot takaríthatunk meg, és minimálisra csökkentjük a zajszintet is. Sajnos a magas árak miatt a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy közvetlenül a bemutatóteremből vásároljanak ilyen autót. Szerencsére egyre nagyobb a kínálat a használtautós piacon is. A lényeg az, hogy a vásárlás véglegesítése előtt alaposan ellenőrizni kell ezeket. Elektromos autókban mérjük fel az akkumulátor állapotát és a töltő aljzatát. A szakembereknek meg kell vizsgálniuk a fékrendszert az egyes alkatrészek kopása és korróziója szempontjából is. Ugyanez igaz a hibridekre. Az akkumulátorok, amelyek ebben az esetben általában a hátsó ülés vagy a csomagtér padlója alatt helyezkednek el, nem lehetnek elszíneződve, vagy nem szivároghat belőlük elektrolit. A nedvesség nyomai is zavaróak, és nagyon fontos a hatékony akkumulátor-szellőztető rendszer.

A töltés, a villanymotor terhelése és a meghajtó egység töltöttségi mutatói is ellenőrzést igényelnek. Végül kontrollálni kell az üzemmódok közötti váltás is. Néhány revíziós tevékenység azonban személyesen, akár számítógép előtt is elvégezhető. Még mielőtt lebeszéljük az eladóval az adás-vétel tárgyát, érdemes csekkolni a járműtörténeti jelentést: carvertical.com/hu. Ily módon ellenőrizhetjük a jármű műszaki adatait, gyári felszereltségét, információkat a sérülésekről, ütközésekről, a tényleges futásteljesítményről, sőt okvetlenül felül kell vizsgálni, hogy szerepel-e az ellopott járművek adatbázisában, és hogy bejelentettek-e vele kapcsolatban korábban baleset miatti szervizelést.

Mi a különbség a hibrid és az elektromos autók között?

Mielőtt felsorolnánk az elektromos és hibrid autók típusait, először is rá kell mutatnunk a köztük lévő különbségekre. Mint kiderült, sajnos a legtöbben nem tudjuk megkülönböztetni a teljesen elektromos és a hibrid hajtást. A legegyszerűbb fordításban az elektromos autót teljes egészében villanymotorral hajtott autónak tekinthetjük. A hibridek esetében ez két hajtástípus – elektromos és belső égésű – kombinációja, és a jármű egyszerre vagy felváltva használja őket. Természetesen léteznek különböző típusú elektromos autók és hibridek. Például a hibridek teljes, enyhe vagy mikrohibrid kategóriákba sorolhatók.

Egy másik felosztás a belső égésű motor és a villanymotor összekapcsolásának módjaira vonatkozik, ilyen aspektusból megkülönböztetünk soros hibrid, párhuzamos és soros-párhuzamos hibridhajtást. Az elektromos autóknál viszont eltérhet a villanymotorok száma és az általuk hajtott kerekek verziója. Megkülönböztetünk BEV (kizárólag elektromos árammal működő jármű), HEV (hibrid elektromos jármű), PHEV (plug-in hibrid elektromos jármű), MHEV (mild hibrid electric vehicle), EREV (extended range electric vehicle) és FCEV (üzemanyagcellás elektromos jármű) típusú elektromos és hibrid autókat.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.