Milyen utat választanak az amerikai szavazók?

Megindult az elnökválasztás utolsó fordulója az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy a populizmus és a negatív kampányolás kerül előtérbe.

Obama egyértelműen vezet a legtöbb közvéleménykutatás szerint, a verseny azonban még nem dőlt el, és a 24 órás hírcsatornák a jelöltek minden mondatából hírt generálnak. Egy témát azonban feltűnően kerül Romney és a jelenlegi elnök is: a klímaváltozást. Annak ellenére, hogy az idei volt az eddig mért legmelegebb nyár az országban, aszályt és erdőtüzeket okozva, az északi-sarki jégtakaróból pedig rekordmennyiségű olvadt el. Mindkét jelölt csupán egy-egy félmondat erejéig említi meg a jelenséget, Obama egy egyetemen tartott beszédében fontosnak nevezte a globális felmelegedés elleni küzdelmet, ezzel szavazóbázisának fiatal tagjait próbálta megszólítani. Jelöltségét hivatalosan is elfogadó beszédében pedig nagy bátran kijelentette, hogy a klímaváltozás valódi.

Romney még ennyire sem méltatta a kérdést, a republikánus párt jelöltje különösen híres arról, hogy kijelent valamit, aztán pár hónap múlva ugyanolyan meggyőződéssel állítja az ellenkezőjét. A globális felmelegedésről is mondta már, hogy nem biztos benne, hogy emberek okozzák, aztán azt is, hogy mi okozzuk, de a kormánynak nem feladata elllene tenni. Legutóbb pedig egy vicc poénjának használta a kérdést. A média sem foglalkozik a globális felmelegedéssel, a Media Matters felmérése szerint a tévécsatornák háromszor annyi időt szenteltek a republikánus alelnökjelölt, Paul Ryan kigyúrt felsőtestének, mint az északi sarki jégtakaró eddig soha nem látott olvadásának. Kilenc zöld szervezet ezért összefogott, és 160,000 aláírást küldtek a következő elnökjelölti vita moderátorának, hogy kérdezze meg Obamát és Romneyt, mit kívánnak tenni a klímaváltozás kérdésében. Reméljük lesz hatása.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.