Minden, amit az ingyenes napelem programról tudni kell

A november 15-én induló programban 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást lehet majd kérni napelemes rendszerekre.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikárét felelős államtitkára augusztus végén jelentette be, hogy az eredetileg nyárra tervezett támogatási program csak ősszel indul. A csomaggal az alacsony jövedelmű háztartásoknak akarnak segíteni a napelemes rendszerek telepítésében, illetve a fűtéskorszerűsítési munkálatokban. A mintegy 200 milliárd forintos kerettel a becslések alapján nagyjából 35 ezer otthont támogathatnak. A program november 15-én indul majd, a támogatás 100 százalékban vissza nem térítendő lesz. A nem sokkal később közzétett pályázati kiírás tervezete alapján számos fontos részlet kiderült. Megtudtuk például, hogy a programban olyanok vehetnek részt, akik a beruházással érintett ingatlanban legalább résztulajdonjoggal és állandó lakcímmel rendelkeznek. A támogatás feltétele, hogy az adott háztartásban a 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 és 4 850 000 forint közé essen – a kalkulálás során az eltartottakkal, így a gyermekekkel is számolni kell. Ugyanaz a személy egyetlen ingatlannal kapcsolódhat be a programban, ugyanazon otthonra pedig csak egy támogatás kérhető.

A programban tetőszerkezetre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létrehozásával; valamint napelemes rendszer kiépítésével, nyílászárók cseréjével, tárolókapacitás létesítésével, illetve fűtési és használati melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálásával lehet részt venni. Utóbbi kategória vízbázisú, házközponti fűtési rendszerrel nem rendelkező; illetve rendelkező ingatlanok esetében más-más módon valósítható meg.

A támogatás az anyagköltségre, a munkadíjra, a beruházáshoz kapcsolódó tervezésre és engedélyezésre, valamint az energetikai tanúsítványokra mind igényelhető lesz. A saját beszerzésű anyagköltségek és a saját kivitelezésű beruházások esetében ugyanakkor támogatás nem jár. A projekt típusától függ, hogy pontosan mekkora összeg érhető el.

A tervezés, az engedélyezés, a kötelező nyilvánosság biztosítása, illetve az energetikai tanúsítványok elkészítésének elszámolható összege nem haladhatja meg a támogatható kivitelezési költség 5 százalékát. A tervezést és az engedélyezést csak olyan kivitelezőkkel és azok alvállalkozóival lehet végeztetni, amelyek szerepelnek a pályázati oldalon elérhető listán. A programot négy ütemben, regionális bontásban fogják megvalósítani. Az első 2021. november 15-én kezdődik majd elsőként Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, valamint Zala megyében. Pusztán napelemes rendszer létrehozásakor a kiállítástól számítva 12; napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése, illetve fűtési és használati melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálása esetén pedig 18 hónap áll rendelkezésre a projekt befejezésére. A megvalósítás határideje legfeljebb 2026. június 30.

Pályázni csak elektronikusan, az online kitöltő program segítségével lehet, amihez először a www.palyazat.gov.hu oldalon szükséges regisztrálni. A kérelmeket a benyújtás sorrendjében fogják feldolgozni, a kiértékelés műszaki, energetikai és pénzügyi szempontok révén zajlik majd. A pályázatok előterjesztése az értékelői javaslatok alapján, régiós bontás szerint, több körben fog történni, a résztvevőket pedig minden esetben elektronikusan értesítik majd.

Nagy rohamra számítanak

A pályázati kiírás véleményezésében a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) is részt vett. A szervezet közleményben, 12 pontban ismertette a programmal kapcsolatos javaslatait. Az MNNSZ technológiai és gazdasági módosítási ötleteket is megfogalmazott, a szervezet arra is kitért, hogy a csomag révén telepíthető napelemek teljesítményének felső határa túl alacsony, és előnyösebb lenne, ha a támogatással nem csak tetőre lehetne paneleket telepíteni. Kiss Ernő, az MNNSZ elnöke komoly érdeklődésre számít az új program miatt.

Robotka Tamás, a Tiszta Energiák Kft. lakossági üzletágvezetője portálunknak korábban azt mondta, a program jelenlegi formájában nagyon széles a pályázók köre, ez pedig óriási túljelentkezéshez és sok elégedetlen ügyfélhez vezethet. „Ezért is bízunk benne, hogy a szakma kéréseit meghallja a pályázat kiírója” – nyilatkozta.

Beleznai Csanád, a Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezetője attól tart, hogy az induláskor össze fog omlani a pályázatot kiszolgáló informatikai rendszer. Mint hozzátette, komoly kérdés számunkra, hogy a várható szállítói finanszírozást milyen futamidőre kell majd vállalniuk a kivitelezőknek.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.