Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Mindenképp érintetlenül hagyja a Dunakeszi lápot az Auchan

Mindenképp érintetlenül hagyja a Dunakeszi lápot az Auchan

Akár megvalósulhat az Auchan beruházása Dunakeszin, akár nem, a társaság érintetlenül hagyja a civilek által védett lápos területeket – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Jean-Paul Filliat, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója.

Kiemelte: a rendezési terv kötelező előírásai szerint a  terület 20 százalékát kell zöld területként megőrizni,  gyakorlatban azonban a terület 53 százaléka, csaknem 9,8 hektár  marad meg természetes állapotában.
A vezérigazgató rámutatott: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium egy felülvizsgálati eljárás keretében még vizsgálja, hogy a társaság által vásárolt beruházási terület védett-e, vagy sem. Hozzátette: amennyiben a terület védettnek bizonyul az Auchan felfüggeszti a beruházást, ha azonban nem kap védettséget, a vállalat akkor is kötelezettséget vállal arra, hogy érintetlenül marad a természetes terület.

Emlékeztetett rá: az elmúlt hónapokban folyamatosan támadták az Auchant, amiért beruházást indított egy korábban beépíthetővé nyilvánított fejlesztési területen, amelyen a bíráló szervezetek szerint védett láp található.
hangsúlyozta, hogy 2003 és 2009 között két lépésben, számos közigazgatási szervezet és hatóság bevonásával lefolytatott hosszú közigazgatási folyamat eredményeként nyilvánították beépíthetővé az érintett területeket. Amennyiben megvalósul a beruházás, jelentősen, mintegy ezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma a térségben.
Úgy vélte, a szakértő hatóságok és a bíróság hatásköre, hogy eldöntsék védett láp található-e a területen, vagy sem, így az Auchan csak elszenvedője az ügynek.
Az ügyben jelenleg bírósági eljárás folyik és számos természetvédelmi civil szervezet is petíciót nyújtott be a környezetvédelmi tárcához. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség korábban megsemmisítette az elsőfokú hatóság döntését, amely szerint lápnak minősül a szóban forgó terület, azonban ezt követően a minisztérium felülvizsgálatot rendelt el. A természetvédők korábban már rendőrségi feljelentést tettek, ombudsmani vizsgálatot kértek, és a köztársasági elnökhöz is fordultak, míg a terület védelmének fontosságát a Magyar Tudományos Akadémia is külön állásfoglalásban erősítette meg.
A pénteki sajtótájékoztató helyszíne előtt 8-10 ember demonstrált az Auchan ellen.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.