Mindkét oldalával termel áramot az új napelem

Az ipar egy egyszerű trükk segítségével 25 százalékkal megemelte a fotovoltaikus berendezések termelőkapacitását.

Kutatóintézetek és vállalatok olyan szilíciummodulokon dolgoztak, amelyek képesek a hátoldalukon is áramot termelni. A telepítési helytől függően a kétoldalú panelek akár 25 százalékkal több áramot is termelhetnek, mint a hagyományos modellek. Az ágazat olyan meghatározó szereplői, mint a SolarWorld, a Trina Solar, a Yingli vagy az LG már piacra dobták az első kétoldalú napelemeket. Az új modulok leginkább abban különböznek a hagyományosaktól, hogy a hátoldalukon egy vékony üvegréteg van, amely megvédi a panelt az időjárás hatásaitól, de átengedi a napfényt.
Thorsten Dullweber, a Hamelni Napenergia-kutatási Intézet fotovoltaikus részlegvezetője elmondta, hogy a második különbség az, hogy az új napelemnek nem a teljes hátoldalát fedték le alumíniumréteggel, hanem csak 100 mikrométer vékony alumínium- vagy ezüst vezetőpályákat helyeztek el rajta. Mindez azt jelenti, hogy a napsugarak gyakorlatilag akadálytalanul érhetnek célba, írta a spiegel.de.

A megoldás 10-15 százalékos kapacitásnövekedést eredményez, ha az új napenergia-modulokat sivatagokban vagy más olyan területeken szerelik fel, ahol a föld nagyon homokos. Amennyiben a paneleket olyan berendezésre szerelik fel, amely a Nap útját követi, akkor a kapacitásnövekedés akár 25 százalékos is lehet.

Foto: BeckerBredel

A kétoldalú napelemek előnye még, hogy csak 4-7 százalékkal drágábbak, mint a hagyományos rendszerek. Hátrány viszont, hogy az ilyen modulok között a szereléskor több helyet kell hagyni, hogy véletlenül se árnyékolják le a mellettük elhelyezett paneleket. A köztes területeket ugyanakkor – például mezőgazdasági célokra – hasznosítani lehet. Döntés született arról, hogy a Saar-vidéken a nyárig felépítenek egy 2 megawattos létesítményt, amelyet kétoldalú napelemekkel szerelnek fel.

 

Ajánlott tartalom

Milyen épületre igényelhető az ingyen napelemes támogatás?

Jelenleg üresen álló házra is kérhető a támogatás? Ha turisztikai célra használom az ingatlant akkor is is pályázhatok a 100 százalékban vissza nem térítendő napelemekre?