Minek a konnektor? Így töltheti majd a levegőből a telefonját

Amerikai mérnökhallgatók találmánya feleslegessé teszi a hálózatból történő töltést, hiszen kis túlzással a levegőből meríti az áramot.

Bár nem láthatók, elektromágneses jelek kavarognak körülöttünk, amelyeket most egészen újszerű módon hasznosít egy találmány. A Duke Egyetem két mérnökhallgatója viszonylag olcsó anyagokból olyan szerkezetet készített, amely a láthatatlan mikrohullámú jeleket alakítja elektromossággá. Az újdonság hasonló elven működik, mint a napelemek, amelyek a fényenergiát alakítják át árammá, viszont jóval sokoldalúbb ezeknél, ugyanis megfelelő hangolással a hanghullámokból, wifi-jelekből, műholdak jeleiből is képes egyenáramot varázsolni, írjaa hvg.hu.

Az ötcellás kísérleti berendezéssel 7 V-os áramot sikerült generálni – csak összehasonlításképpen: az USB-s töltők 5 V-ot adnak át az elektronikus eszközöknek. Kezdetben még csak 6-10 százalék volt az átalakító hatékonysága, de mostanra sikerült elérni a 37 százalékot, ami megegyezik a napelemek hatékonyságával. A következő nagy lépés majd a méretcsökkentés lehet, és ha ez megvalósul, akár a mobiltelefonokba is beépíthetők lesznek ezek a töltők, amelyek a levegő láthatatlan hullámaiból fogják elektromossággal ellátni a készüléket, amikor éppen nem használják azt. Remek elképzelés, amely még a környezetet is kíméli.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Nem kell sokat várni és nagy reményket gondolok, mert okos találmány 🙂 USB adatkábeles dolog sem igazán akar minden mobilterméknél működni, még sok töltő mindig egyben van építve a töltővel 🙁