Minél több áramot termel, annál magasabb a közösségi naperőmű hozama

A Donaustadtban található Bécs 28. közösségi naperőműve. A fenntartó, a Wien Energie jóvoltából a bécsiek most közvetlenül is részesülhetnek ennek előnyeiből. Minél több áramot termel a naperőmű, annál nagyobb hozam üti a befektetők markát.

Átszámolva 4.900 háztartást lát el zöldárammal Bécs legújabb, 28. közösségi naperőműve, amely 11,45 megawattos teljesítményével Ausztria legnagyobb naperőműve. A létesítményt a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie telepítette és működteti, most pedig részesedést kínál benne. Az osztrák főváros lakói 5.000 napelem-csomagot vásárolhatnak meg egyenként 250 euróért. Ezzel nemcsak további naperőművek telepítéséhez járulnak hozzá, de a saját pénztárcájukkal is jót tesznek. A befektetésért cserébe öt éven át csomagonként évi egy energia-utalványt kapnak a vásárlók, amelyet a Wien Energienél lévő áramszámlájuk kiegyenlítéséhez használhatnak fel. Az utalvány értéke mindig a naperőmű teljesítményétől függ.

Minden részesedés-csomaghoz egy 300 wattpeak teljesítményű napelemet rendelnek, amelynek kiszámolják az éves energiatermelését. Egy kilowattóra zöldáramért 17 centet írnak jóvá. Mivel az időjárás kiszámíthatatlan, csomagonként évi 312 kilowattóra áramtermelésre garanciát vállal a szolgáltató, ami 53 eurónak, vagyis 2 százalékos hozamnak felel meg. Ha több áramot termel a naperőmű, arányosan emelkedik a hozam. A befektetők egy online platformon keresztül folyamatosan élőben nyomon követhetik a létesítmény aktuális energiatermelését és hozamát. A platform különböző közös kutatási projektekben már kipróbált blockchain technológián alapszik, amit azonban most használnak először piaci alapú terméknél. A blockchain technológia segítségével az egész naperőművet digitalizálták; minden egyes panelét önálló identitással látták el.

Így a felhasználók egy biztonságos és kódolt csatornán keresztül folyamatosan és teljesen átláthatóan követhetik nyomon az energiatermelést. „A technológiának köszönhetően az ügyfelek a jövőben már nem csak általában az energiamixükről kaphatnak információt, hanem azt is tudni fogják, hogy az adott kilowattóra áramot melyik erőműben melyik napelem vagy szélkerék termelte. Ráadásul hamarosan arra is lehetőség lesz majd, hogy a fogyasztók a zöldáram-részesedésüket ne csak utalvány formájában kapják meg, hanem akár közvetlenül, például az elektromos autójuk feltöltéséhez használhassák fel” – vetíti előre a jövőt Michael Strebl, a Wien Energie ügyvezető bizottságának elnöke.

Az osztrák főváros első közösségi naperőművét 2012-ben helyezte üzembe a Wien Energie. Azóta több tízezer ember több mint 37 millió euróval szállt be a 27 bécsi és Bécs környéki erőműbe. Teljesítményük – a mostani, 28. naperőművel együtt – meghaladja a 20,5 megawattot, ami évi 21 millió kilowattóra zöldáramot jelent. Ez mintegy 8.400 bécsi háztartás fogyasztását fedezi és 7,2 millió tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

 

Kép: Wien Energie / Wiener Wildnis / Popp-Hackner

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.