Kép: Index

MINI modell gyártásába kezdett bele a BMW

A BMW a márka hagyományos modelljei mellett megkezdte a konszernhez tartozó MINI márka Countryman modelljének az összeszerelését is lipcsei üzemében benzines és teljesen elektromos kivitelben egyaránt – jelentette be a gyártás hivatalos megkezdése alkalmából Milan Nedeljkovic termelési igazgató.

Elmondta, hogy ezzel a Countryman lett a hagyományos brit márka, a MINI első olyan modellje, amelyet a BMW egyik üzemében gyártanak. A MINI modell gyártásához a lipcsei üzem 700 millió eurós beruházással bővítésen esett át, az 5800-as létszám így 900 alkalmazottal bővült. Petra Peterhänsel gyárigazgató elmondta, hogy a lipcsei üzem kapacitását ezzel évi 250 ezer járműről 350 ezerre növelték. Az elektromos hajtás komponenseinek a gyártásához a konszern további 800 millió eurós beruházást készít elő.

A MINI Countryman gyártásának megkezdésével ismét megindul az elektromos modellek gyártása is Lipcsében. A lipcsei üzem úttörő szerepet töltött be a BMW konszernnél az elektromos i3 és i8 modellek gyártásával. Az utolsó l3-as modell azonban tavaly futott le a szerelőszalagokról, az i8-as modell gyártását pedig már korábban leállították. A MINI Countryman modellt benzines mellett teljesen elektromos kivitelben is gyártják majd Lipcsében. Stefanie Wurst márkaigazgató bejelentése szerint a jövő évtől kétharmad-egyharmad arányban készülnek majd benzines és elektromos kivitelben az autók Lipcsében. Az évtized végére pedig az összes Lipcsében készülő MINI modell elektromos lesz a tervek szerint.

A BMW stratégiai célja az, hogy minden hajtástípust – belső égésű, hibrid és elektromos – ugyanazon a gyártósoron tudjon gyártani. A MINI Countryman mellett a BMW 1-es sorozata, valamint a 2-es sorozat Gran Coupé és Active Tourer modelljei készülnek még Lipcsében.

Ajánlott tartalom

Autómentessé válik a Pesti alsó rakpart egy szakasza

A jövő péntektől, július 26-ától augusztus 15-éig a gyalog és "mikromobilitási eszközzel", például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot az Eötvös tér és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utca között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.