Mini naperőmű is lesz az ökoiskolában

Teljesen átalakul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban található Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda, a diákok szeptemberben már egy úgynevezett ökoiskolában tanulhatnak, ahol előtérbe helyezik a természet és a hagyomány értékeinek megismerését.

Szabó Gergely (független) polgármester az MTI-nek azt mondta: az épületet akadálymentessé teszik, abban liftet alakítanak ki, az iskola mellé pedig a megújuló energiák megismerése és felhasználása jegyében egy úgynevezett energiaudvar épül mini naperőművel. Új, modern számítástechnikai tantermet, valamint egy nyelvi labort hoznak létre, s a diákok digitális, interaktív táblák segítségével kaphatnak széles körű ismereteket nyújtó képzést. Beszámolt arról, hogy az úgynevezett ökoiskola-program előtérbe helyezi a természet és a hagyomány értékeinek megismertetését, az egészséges, sportos életmódra való nevelést. A harsányi Méhészmadár Erdei Iskola és Kalandpark az oktatás színterévé, a tanrend szerves részévé válik. Ezzel párhuzamosan az iskola új tanulószobai rendszert alakított ki, amely lehetőséget ad arra, hogy a gyermekek a tanórákat követően hasznosan tölthessék el az idejüket. A diákok térítésmentesen tanulhatnak néptáncot, dzsúdózhatnak, kézilabda- és labdarúgóedzésekre járhatnak. Szeptemberben pedig már az óvodában is megkezdődik az angol nyelv oktatása, és 2012. január 1-jétől lehetőség lesz bölcsődei szolgáltatás igénybe vételére is.

Ajánlott tartalom

A horvát parlament további intézkedéseket hozott a megélhetési költségek enyhítésére

A horvát parlament pénteken további intézkedéseket hozott a megélhetési költségek emelkedése okozta válság enyhítésére, meghosszabbította a gáz és egyes energiatermékek áfájának csökkentését és eltörölte a nyugdíjasok egészségbiztosítási többletjárulékát - közölte a horvát közszolgálati televízió.