Mini tornádó Dunakeszin

A szárazföldön porördög néven ismert jelenség ezúttal vízfelület felett alakult ki kedden.

Látványos légköri jelenséget kapott lencsevégre Veres Attila tegnap Dunakeszin írja az idokep.hu. A szárazföldön porördög néven ismert légörvény egy horgásztó felett alakult ki, néhány tíz méteren felkapta a vizet és ezzel jól láthatóvá tette a tölcsért. A fenti mini víztölcsér bár igen látványos, a vízfelszín felett kialakuló tornádótól fényévnyi távolságra van, mivel nem kapcsolódik hozzá olyan heves feláramlás. Ezen víztölcsérek átmérője néhány métertől néhány km-ig terjedhet, utóbbi természetesen inkább a nyílt tengereken fordul elő.

Hasonló típusú víztölcsérek időnként a Balatonon is ki szoktak alakulni, közülük az egyik legtöbbet emlegetett az 1972-ben kialakult tromba, mely Balatonfüreden a partot elérve kicsavarta a turisták között ma oly népszerű, Tagore-sétány fáinak többségét. Az alábbi videón érdemes megtekinteni egy hasonló, az erős besugárzás miatt kialakuló légköri jelenség viselkedését egy síparadicsomban.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.