Minimálisan lassult augusztusban a németországi infláció éves szinten

Augusztusban minimálisan mérséklődött az infláció Németországban éves szinten, míg havi összevetésben a júliusival megegyező volt a fogyasztói árnövekedés.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken végleges adatként azt közölte, hogy az éves fogyasztói árindex 6,1 százalékra csökkent augusztusban a júliusi 6,2 százalékról. A havi áremelkedés mértéke a júliusival megegyező, 0,3 százalék volt augusztusban. Augusztusban az élelmiszerárak továbbra is átlagon felüli mértékben, 9,0 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest, ami azonban elmaradt a júliusi 11 százalékos drágulástól. Az energiaárak 8,3 százalékkal nőttek a júliusi 5,7 százalék után.

Az energiaárak nélkül az infláció 5,9 százalék volt augusztusban, míg az energia- és élelmiszerárak nélküli, úgynevezett maginfláció némileg alacsonyabb, 5,5 százalék volt éves szinten. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, a HICP havi bázison 0,4 százalékos emelkedést mutatott augusztusban a júliusi 0,5 százalék után. Éves bázison a HICP 6,4 százalékra csökkent augusztusban a júliusi 6,5 százalékról.

Ajánlott tartalom

A gyakorlatban is jól teljesít az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer

„Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében létrejövő hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedése újabb lendületet adhat a hazai energiahatékonysági piac fejlődésének” – emelte ki Juhász Edit elnök a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mellett Működő Állandó Választottbíróság (MKIK VB) által szervezett közös konferencián, 2024. április 23-án, Budapesten.