Mintaprojektként energiatakarékos építkezést segítő iroda nyílt Siófokon

Uniós támogatással szerdán Siófokon megnyílt a Nap-Szél Tájékoztató Központ, az ország első olyan tanácsadó irodája, amely energiatakarékos és környezettudatos építkezéshez ad ingyenesen információkat és tanácsot lakásfelújítók és -építők részére.

A Nap-Szél Tájékoztató Központot mintegy 10 millió forintos költséggel, a Környezet és Energia Operatív programban elnyert 90 százalékos uniós és nemzeti támogatással valósította meg mintaprojektként az Advocatus Pro Urbe Siófok Közhasznú Alapítvány.

Juhász László, az alapítvány egyik alapítója és elnökségi tagja a megnyitón arról beszélt, hogy az új tanácsadó központban dolgozó szakemberek magánszemélyek, társasházak, vállalatok számára fog akár egyénre szabott információt nyújtani, illetve tanácsot adni, bemutatva a legújabb energiatakarékos, környezetkímélő fejlesztéseket.

Mint kifejtette, a Nap-Szél iroda szoros együttműködésben dolgozik a világítástechnika, a fűtési rendszerek, a szigetelési megoldások és egyéb, építkezésekben, felújításokban érintett vállalatokkal. Az új központban rendszeres szakmai és nyílt napokon nyújtanak majd tájékoztatásokat modern technikai megoldásokról illetve mutatnak be már forgalomban lévő, energiatakarékos rendszereket.

Dr. Adam Georg Balogh, a Darmstadti Műszaki Egyetem fizikusa hangsúlyozta, a fosszilis energia hordozók már csak körülbelül 50 évre elegendőek a Földön, így várhatóan egyre drágábbak lesznek. Két olyan energiaforrás létezik, amelynek nincs “káros mellékhatása”, ezek a nap és a szél. A szakember szerint ezért komoly lehetőségek rejlenek a napelemek és a szélturbinák további fejlesztésében, elterjedésében.

Fegyverneky Sándor, országos főépítész arról beszélt, hogy a mai társadalmak összes energiafelhasználásának 40 százalékát az épületeknél lehet megtakarítani. A cél az, hogy energia független, úgynevezett passzív házakat hozzanak létre. Ehhez elsődlegesen egy szemlélet formáló információs hálózatot kellene kialakítani központi szerepvállalással, vagy magánkezdeményezések támogatásával, és a fejlesztésekre sok pénzt fordító cégek bevonásával.

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke arról beszélt, hogy az energetikai szakma nem volt egységes az elmúlt években, ezen túllépve meg kellene egyezni egy energetikai stratégiában, a hagyományos és alternatív energiatermelők lobbyharcának is véget vetve. A BFT elnöke szerint ösztönözni lehetne úgy is az embereket a korszerű építkezésre, hogy a pályázatok elbírálásánál plusz pontokat lehet szerezni az energiatakarékos, környezetkímélő technológiák alkalmazásával.

Ajánlott tartalom

Nyári idill: Megérkeztek az eddigi legzamatosabb gyümölcskockák a Waterdrop kínálatába

A legfrissítőbb gyümölcsökből készültek a Waterdrop nyári italkockái, amelyekkel pillanatok alatt üdítőt varázsolhatunk a kulacsunkba. A kizárólag természetes összetevőket és értékes B- és C-vitaminokat tartalmazó, alacsony kalóriatartalmú limonádékkal gondtalanul élvezheted a nyarat, miközben a környezet is kíméled.