Mintegy 11 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a IV. Bodrogi PET Kupa résztvevői

Mintegy 11 tonna, azaz csaknem 2500 zsák hulladékot gyűjtött össze tíz pethajós csapat, összesen kétszáz résztvevő a IV. Bodrogi PET Kupán – közölte a versenyt szervező Természetfilm.hu Egyesület szerdán közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Bodrogra negyedik alkalommal tért vissza a hulladékgyűjtő verseny, amelyet a résztvevők ott folytattak, ahol tavaly abbahagyták: Olaszliszkán. A “petkalózokat” erős kapcsolat fűzi a községhez, hiszen ott épül a PET Kupa Folyómenti Folyómentő Vízituristaháza. A verseny hajóépítéssel vette kezdetét, az első vízen töltött napon pedig Olaszliszka partjánál gyűjtötték a szemetet a csapatok, az önkéntesek és az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai is. Eközben a tíz európai országban zajló Plastic Pirates – Go Europe! program keretében egy-egy delegált mikro- és makroműanyagot gyűjtött és elemzett a megadott szempontok szerint – olvasható a közleményben. A Horizon keretprogram által finanszírozott DALIA Danube Lighthouse projekt keretében a petkalózok a parton palackmintákat vettek, amelyeket további vizsgálatokra adtak át egyetemi partnereiknek.

Mint írták, a második nap végállomása Szegi volt, innen Bodrogkeresztúrra hajózott tovább a “flotta”, ahol a Fülöp, a gólya vízi tábor első lakói lehettek. A négy folyamkilométernyi szakaszon a PET Kupa résztvevői a kezdeményezés tizenegy éves történetének legnagyobb “zsákmányát” fogták: a becsült mennyiség mintegy négy tonna összegyűjtött hulladék egyetlen délután alatt. A verseny utolsó napján 7,5 folyamkilométernyi táv és három tonna hulladék összegyűjtése várt a petkalózokra, míg eljutottak a Bodrog és a Tisza összefolyásánál található Tisza Campingbe, a végállomásra. A IV. Bodrogi PET Kupa első helyezettje a barlangÁSZOK csapata lett, a második helyre a Siemens Evező-SÖK kerültek, míg a dobogó legalsó fokát az Erste Green csapat foglalhatta el. A Bodrog Hőse díjat – amelyet minden évben az egy főre vetített legtöbb hulladékot gyűjtő csapat kapja – a tavalyi év után ismét a Siemens Evező-SÖK vehették át. Az először átadott Bodrog Örökös Hőse díjat Szatmári László, az olaszliszkai csapat tagja kapta. A IV. Bodrogi PET Kupán összegyűjtött hulladék 65 százalékát a szelektálást követően a hazai hulladékfeldolgozó cégeknek köszönhetően újrahasznosítják.

A közlemény szerint az idei évben minden eddiginél több, összesen öt folyótisztítóversenyt szervezett a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület. Májusban a kezdeményezés történetében először a Marosra látogattak a petkalózok, június közepén pedig negyedik alkalommal tisztították meg a Tisza-tavat. Ahol a verseny résztvevői befejezték a gyűjtést, ott folytatták az Ifjúsági PET Kupa versenyzői, majd augusztus első hetében rendhagyó módon a Közép-Tiszán tartották meg a XI. Tiszai PET Kupát. A hulladékgyűjtés a IV. Bodrogi PET Kupával zárult, a versenyszezonban összegyűjtött hulladék súlya elérte a harminc tonnát. A verseny fő támogatója az Energiaügyi Minisztérium volt.

Ajánlott tartalom

Közzétette 24 magyarországi település frissített klímacsíkját a Hungaromet Zrt.

Frissítette a magyarországi és 24 magyar település "klímacsíkját" - amelyen minden csík egy év átlaghőmérsékletét, illetve annak az 1971-2000-es referenciaidőszaktól való eltérését jelöli - a HungaroMet Zrt. pénteken.