Mintegy 150 ezer pingvin pusztult el a Déli-sarkon

Becslések szerint mintegy 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el egy hatalmas jéghegy miatt a Déli-sark keleti részén fekvő Nemzetközösség-öbölben.

Az öbölbe nyúló Denison-fokon nagyszámú Adélie-pingvin kolónia élt a közeli hatalmas nyílt vízi tengerfelület miatt. 2010-ben azonban egy 2900 négyzetkilométeres jéghegy megfeneklett az öbölben, elzárva az állatok vándorlási, élelmiszerszerzési útját a nyílt tengerekre.

A szárazföldön rekedt állatoknak azóta mintegy 60 kilométere utat kell megtenniük, hogy eljussanak a part menti vizekhez és halászhassanak. Ebben a fáradságos “gyaloglásban” az elmúlt években szinte az egész kolónia elpusztult – jelentették ausztrál tudósok.

2011 óta a 160 ezres kolónia körülbelül tízezer egyedre zsugorodott. Húsz éven belül teljesen kipusztul, ha a part menti jégen nem olvad meg és nem találnak utat a nyílt vízre, vagy a jéghegy nem mozdul el az öbölből – idézte az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem klímakutató-központjának munkatársait a The Guardian című brit napilap.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.