Mintegy 700 millió forintos szennyvízberuházás Rózsaszentmártonban

Mintegy 607 millió forintnyi uniós támogatással 760 millió forintos keretösszegből szennyvíztisztító telep épül a Heves megyei Rózsaszentmártonban és kibővül a község csatornahálózata is – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) pénteken az MTI-vel.

A munkálatokat a tervek szerint 2010 júliusa és 2012 júliusa között végzik el. A beruházással megépítenek egy 210 köbméteres napi kapacitású szennyvíztisztító telep, és kiépítenek közel 36 kilométer szennyvízcsatorna-hálózatot is.
A község csatornázottsága jelenleg nem éri el a 20 százalékot és a korábban épült szennyvíztisztító sem felel meg a mai követelményeknek – tájékoztatott a minisztérium. A beruházást követően a település csatornázottsága eléri 94 százalékot.

A település régóta szeretné megoldani a szennyvízproblémát, ezért víziközmű társulatot hozott létre és előtakarékosságba kezdett a saját erő biztosítása érdekében.
A támogatási szerződés aláírásánál jelen volt Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki a közlemény szerint elmondta: az elmúlt 8 évben a csatornázottság országos szinten 56 százalékról 71,3 százalékra nőtt, és mintegy 700 ezer lakást kötöttek rá a szennyvízcsatorna-hálózatra. A miniszter hozzátette: 2015-ig a csatornaellátottság 90 százalékra fog nőni országosan.

Ajánlott tartalom

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

A Coldplay együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint 2016-os turnéja.