Mínusz 8,1 fok volt hajnalban

Megdőlt az ötéves hidegrekord hétfő hajnalban: mínusz 8,1 fokot mértek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) .

Az OMSZ közlése szerint ez a hőmérséklet jóval alacsonyabb a korábban e napon mért eddigi rekordnál, amelyet a Nógrád megyei Zabaron jegyeztek fel 2006-ban; akkor a településen mínusz 6,6 fok volt. Hasonló hidegre lehet számítani még szerdáig, azután lassú felmelegedés kezdődik; vélhetően csütörtökön már nem lesz hajnali fagy az ország nagy részén. Szombaton is megdőlt az országos hidegrekord, Zabaron akkor hajnalban mínusz 6,4 fokot mértek. Addig azon a napon 2007-ben mérték a leghidegebbet: mínusz 6,3 fokot. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán kihűlés okozta egy 18 éves fiatalember halálát, közölte a rendőrség. A fiú bulizni ment a hét végén, egy bokros területen találták meg a holttestét.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.