Mire jó a napelem és mire a napkollektor? Van különbség!

Sokan azt hiszik, hogy az említett két berendezés egy és ugyanaz, estenként rosszul használják őket fogalomként, pedig a napelem és a napkollektor között azon kívül, hogy a Nap energiája működteti őket igen jelentős különbségek vannak.

MIK IS AZOK A NAPKOLLEKTOROK?

A napkollektorok elsősorban háztartási meleg víz és fűtés előállítására alkalmasak. Működésük során a Nap hőenergiáját hasznosítva melegítik fel a rendszerükben áramló folyadékot, vagy levegőt. A napkollektor tulajdonképpen azt az egyszerű jelenséget hasznosítja, hogy a napsugárzásnak közvetlenül kitett sötét felületek gyorsan és igen magas hőmérsékletre fel tudnak melegedni. A napkollektorok formavilága is teljesen eltér a napelemektől. Míg a napelempanelek általában sík táblákból állnak, addig a napkollektorok általában csöves elemekből, amiben a hőátvevő közeg áramlik, majd felmelegíti a tárolókban található vizet. Ezt a vizet közvetlenül hasznosíthatjuk a háztartásban mosogatásra /mosdásra, vagy fűtésre. Ahogy a napelemes rendszereknél, úgy a napkollektoros berendezések esetében is több különböző típust is megkülönböztethetünk. A napkollektoros rendszerek fő elemei a következők: napkollektor, keringető szivattyú és automatika, nyomás- és hőmérők, szabályzó- és váltószelepek, tágulási tartály, csővezetékek, tárolók.

MIRE JÓK A NAPELEMEK?

A napelem teljesen más elven működő eszköz. A napelemek a napkollektorokkal szemben közvetlenül elektromos áram előállítására használatosak. A működésük során a napsugárzást alakítják át egyenárammá (DC). Ez az áram viszont sok háztartási berendezés működtetésére nem alkalmas, így szükség van egy invertrre is, ami váltóárammá (AC) alakítja a napelemek által megtermelt energiát. A napelemek által előállított energia a legtöbb esetben az adott háztartás energiaellátása mellett a hálózatba kerül betáplálásra, ugyanakkor létrehozhatók szigetüzemű rendszerek is. Utóbbi esetben a megtermelt felesleges energia akkumulátorokban került eltárolásra. A napelemes rendszerek fő összetevői a következők: napelempanelek, elektromos vezetékek, kapcsok, rögzítők, sínek, tűzvédelmi kapcsoló, inverter. Első olvasásra sokaknak bonyolultabbnak és kockázatosabb technológiának tűnhet a napelem a napkollektorral szemben, pedig a utóbbi berendezések sokkal összetettebbek és ezáltal több meghibásodási lehetőség is jellemzi őket. Mindezért lényegesen több karbantartást igényelnek. A két típusú rendszer bekerülési költsége közel azonos, ráadásul míg a napelemes rendszereknél az adott épület szerkezete csak minimálisan kerül megbolygatásra, addig egy napkollektoros hálózat kialakításakor az egész házon át kell vezetni a vezetékeket.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit