Mire számíthatunk a Teslától 2020-ban?

Bár Elon Musk azt már leszögezte, hogy autóbemutatót nem tervez a Tesla 2020-ban, az nyugtathatja a rajongókat, hogy több korábban leleplezett modell is jövőre kerül majd a piacra.

Több bemutató, néhány meglepetés és a gyártási számok jelentős felpörgetése után nyugodtan zárhatja az idei évet a Tesla, sőt. Az sem kizárt, hogy egy rekorddöntés is becsúszik a negyedév zárásakor, írta a teslasok.hu.  Lássuk, hogy mely Teslák válhatnak elérhetővé a vásárlók számára jövőre! Könnyen lehet, hogy a Model Y lesz az az autó, amelyre az eddigi legkevesebbet kell várniuk az érdeklődőknek a leleplezéstől a piacra kerülésig. Az amerikai villanyautó-gyártó idén márciusban húzta le a fátylat az elektromos crossoverről, a legfrissebb hírek alapján pedig akár már 2020 elején megkezdődhet a gyártás. Ez a gyakrolatban azt jelentheti, hogy az év közepére felpörgeti a számokat a Tesla, és elkezd terjedni az utakon a Model 3 nagytestvére.

A Model Y-nal nem nyit új piacot a Tesla, hiszen az autógyártók már megkezdték piacra gördíteni a népszerű crossover szegmens elektromos képviselőit, ám az korántsem kizárt, hogy a Tesláé lesz az egyik, ha nem a legjobb ajánlat. A Model Y Long Range változata akár 480 kilométeres hatótávot ígér, az Egyesült Államokban 48 ezer dolláros, forintba átszámolva 14 és fél millió forintos áron. Az összkerékhajtott, duplamotoros változatért csupán 4000 dolláros, vagyis 1,2 millió forintos felárat számol a Tesla.

Bár a hangsúly az elmúlt néhány évben inkább az új modellek érkezésén volt a Teslánál, korántsem kell azt hinnünk, hogy a gyártó megfeledkezett volna a régebbi modelljeiől. A Model S és Model X is némi frissítés elé nézhet jövőre, ám ez az idő múlásának ellenére mégsem biztos annyira, mint hogy a két említett villanyosba megérkezik a várva várt Plaid hajtás. A hárommotoros rendszer új szintre emeli a Perfromance jelzőt a márkánál, amivel a Model S a hírek szerint gond nélkül leelőzi majd a Nürburgringen a sportosságról híres Porsche Taycant. A beltér frissülése tehát nem kőbe vésett, de az sokkal valószínűbb, hogy a Plaid változatokat már a jövő év közepén elkezdi gyártani a Tesla.

Több ezer előrendeléssel a listán 2020-ban végre megérkezhet a Tesla kamionja is, a Semi. A gyártó eredetileg 2019-ben szerette volna beindítani az akár 800 kilométeres hatótávot ígérő kamionok gyártását, de végül elhalasztották az indulást. A legutóbbi nyilatkozatok alapján jövőre indulhat be a gyártás, de csak tesztüzemben, vagyis limitált darabszámban. A vállalatok egyébként nyilván valóan már nagyon várják a megjelenést, a Tesla pedig a kereslet hatására elárulta, hogy idővel évi 100 ezer nyergesvontatót gyártanának majd.

A 480 és 800 kilométeres hatótávú kamionokat 150 és 180 ezer dollárét, azaz 45 és 54 millió forintért értékesítené a Tesla.

A Tesla egyik célja, hogy élhető és környezetbarát villanyautókkal árassza el a piacot, de arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy az autóik hosszú élettartamnak örvendjenek. Elon Musk a Model 3 kapcsán elmondta, hogy magát az autót egymillió mérföldnyi, azaz 1,6 millió kilométernyi használatra tervezték, de az akkumulátorok még neméppen tartanak ezen a szinten. Ez jövőre változhat, hiszen a gyártó vezére azt is elmondta, hogy 2020-ban bemutatják a szintén egymillió mérföldes élettartamú akkumulátorcsomagjukat. Komoly ígéret ez a Teslától, ám érdemes figyelembe venni, hogy az amerikai gyártó már a kezdetektől komoly hangsúlyt fektetett az akkumulátortechnológiák fejlesztésére, és Elon Musk ígéretei általában előbb vagy utóbb bizony meg is valósulnak.

Tesla App Store

Eddig ugyan szűkszavúan beszéltek róla, de mégis esélyes, hogy 2020-ban megjelenik a Tesla alkalmazáspiaca is. A márka autói ugyanis rengeteg lehetőséget rejtenek az érintőkijelzőik rendszerében, és az alkalmazások száma is egyre csak nő a Teslákban. Elon Musk maga is elmondta, hogy idővel szeretnék lehetővé tenni, hogy külső fejlesztők is írhassanak programokat az autókba, ehhez pedig szükség van egy App Store-ra, ám azt nem árulták el, hogy mikorra tervezik ennek megjelenését. Feltétel ugyanis, hogy elég Teslának kell lennie az utakon, hogy a fejlesztőknek megérje ezekre az autókra programozni, de a globális flotta rohamosan növekszik, 2020-ban pedig még több új Tesla találhat gazdára, így itt lehet az ideje, hogy ezzel is beújítson a gyártó.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.