Mire számítson, aki most telepítene napelemes rendszert?

Néhány napon belül két olyan döntést is bejelentettek, amely jelentős hatást gyakorol majd a napelemes piacra.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Tavaly év végén indult el az a napelemes és fűtéskorszerűsítési program, amelyben 100 százalékos támogatást adnak az alacsony jövedelmű háztartásoknak. A pályázat története eddig meglehetősen rögös, a kiírás óta többször módosítani kellett a szabályzatát, az elbírálásban pedig több hónapos a csúszás, ami az utóbbi idők drágulásának tükrében sokaknak kellemetlen. A programot eredetileg négy szakaszban, regionális bontásban bonyolították volna le, a fordulók számát viszont utóbb kettőre csökkentették. Az első ütem területtől függően januárban vagy februárban ért véget, a második pedig eredetileg szeptemberben vagy októberben kezdődött volna. A startot előbb tavaszra, utóbb pedig novemberre tolták. A kormány most arról döntött, hogy felfüggesztik a pályázatot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy a hálózat nem bír el több csatlakozást, ezért a szükséges fejlesztések elvégzéséig megszüntetik a betáplálási kötelezettséget. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozza a hazai piacot, a napelemes beruházások megtérülése például jelentősen megnőhet. Az újabb döntés további bonyodalmakhoz vezethet.

A program szüneteltetése a „Tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága” címmel kiadott sajtóközleményből derült ki. Ebben azt írják, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés, emellett arra is kitérnek, hogy megkezdődött a hálózat fejlesztése. A kormány szerint a friss döntéssel jelentősen egyszerűsítik és gyorsítják a telepítésekhez kapcsolódó eljárást.

A közleményben nem térnek ki rá, de azzal, hogy az új napelemek esetében felfüggesztik a betáplálást, vagyis csak helyi áramfelhasználást tesznek lehetővé, jelentősen nő a beruházások ára. Az energia tárolásához például akkumulátorra lehet szükség, ami rendkívül költséges megoldás. Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára múlt héten jelentette be, hogy a kormány támogatni fogja a tárolók telepítését, ez összhangban van a feltételezett drágulással.

A betáplálás felfüggesztésével kapcsolatban konkrét szabályzat még nem jelent meg, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) mindesetre nem örül a döntésnek. A szervezet szerint a lakossági napelemes beruházások a szüneteltetéssel gyakorlatilag értelmetlenné válnak. Az MNNSZ-nél úgy látják, kivételt kellene tenni azon kis, otthoni napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra. Emellett javaslatot tettek arra is, hogy azoknál a háztartási kiserőműveknél, ahol a visszatáplálás lehetőségét nem kéri az igénylő, gyorsított eljárás keretében engedélyezzék a napelemes rendszer telepítését.

Ajánlott tartalom

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.