Mit húzhatunk le a vécén, és mit nem?

Mivel naponta több mint húszezer kilogrammnyi cigarettacsikk, nedves törlőkendő és betét landol az osztrák főváros szennyvízében, az Ebswien szennyvíztisztító felmérést készített a témában.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Kiderült, hogy a bécsiek 91 százaléka többet szeretne tudni arról, hogy mit húzhat le a vécén, és mit nem. Most kampányt indítottak „A vécé nem szemetes” címmel. Másodpercenként hatezer liter szennyvíz érkezik Bécs csatornahálózatán keresztül az Ebswien simmeringi szennyvíztisztítójába. Ebben rengeteg olyan dolog is úszkál, aminek semmi keresnivalója a szennyvízben. Egészen pontosan évente 79 millió darab nedves törlőkendőt, 196 ezer kilogrammnyi betétet és tampont valamint 80 millió cigarettacsikket halásznak ki a bécsi szennyvízből, mielőtt továbbengednék a kétfázisú biológiai tisztításra. Mivel a nem oda való hulladékkal külön foglalkozni kell, és konténerekben a hulladékégetőbe szállítani – 2021-ben 1.220 teherautónyit –, az Ebswien szennyvíztisztító most kampányt indított „A vécé nem szemetes” címmel. Ezzel nemcsak a saját dolgukat akarják megkönnyíteni, de a klímavédelemhez is hozzájárulnak. A nedves hulladékot ugyanis nem elég, hogy teherautókkal kell az égetőbe szállítani, de még rosszabbul is ég, így nehezebb megsemmisíteni. A csatornában landoló ételmaradékok mágnesként vonzzák a patkányokat, gyógyszerek esetében pedig bizonyos hatóanyagok még a kétfázisú biológiai tisztítás során sem bomlanak le.

A lefolyóba vagy vécébe öntött olaj lerakódik a csövekben és csak körülményes tisztítási eljárással lehet megakadályozni, hogy idővel ne duguljanak el teljesen a gyűjtőcsövek. A kampányt megelőzően a szennyvíztisztító még felmérést is készített arról, hogy mi mindent húznak le a bécsiek a vécén, és ekkor derült ki, hogy 91 százalékuk többet szeretne tudni a témáról. „A vécé nem szemetes” című kampányával most ezt a hiányt pótolja az Ebswien szennyvíztisztító. Az éttermek mosdóiba szánt plakátok és a témával foglalkozó internetes oldal (spülkeinenmüll.at) mellett még egy dalocska is készült, amelyet a közösségi médiában láthatnak és a rádióban hallhatnak a bécsiek.

Az osztrák főváros szennyvízét 1980 óta tisztítják a simmeringi központi szennyvíztisztítóban. Ide másodpercenként több mint hatezer liter szennyvíz érkezik, amely húsz óra alatt halad át a rendszeren. A fizikai tisztítást követően két biológiai tisztítási fázis következik, amelynek során a természetet veszik alapul . A telepre érkező szennyvízből naponta húszezer kilogrammnyi szilárd hulladékot és több mint százezer kilogrammnyi oldott szennyezőanyagot távolítanak el. A megtisztított vízet a Duna-csatornán keresztül eresztik vissza a Dunába – anélkül, hogy annak befolyásolnák a vízminőségét. A szennyvíztisztító egyébként maga termeli a működéséhez szükséges áramot.

Kép: PID/Votava

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.