Mit kell tudni az ingyen napelemes programról?

Decembertől nyújthatók be a pályázati kérelmek a 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes pályázatban.

Augusztus végén vált bizonyossá, hogy a régóta várt napelemes és fűtéskorszerűsítési program őszre tolódik. Azóta eltelt időszakban kiderült, hogy december 6-án indul a program. A csomag a becslések alapján 35 ezer, főként alacsony jövedelmű háztartások számára fog segítséget nyújtani az otthonok korszerűsítésében. A 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásra 2021. december 6. és 2022 februárja között lehet majd pályázni. Ebben a cikkben a program legfontosabb részleteit mutatjuk be a határidőktől kezdve a kritériumokon át egészen a benyújtás módjáig.

Kik jogosultak?

Azt már a pályázati kiírás közzététele előtt tudni lehetett, hogy a csomagot alacsony jövedelmű otthonok számára hozzák létre. Ennek megfelelően olyan háztartások pályázhatnak, amelyekben a beruházással érintett ingatlanban az állandó lakcímmel rendelkező személyek 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 és 4 850 000 forint közé esik. A háztartás összjövedelmét az ott lakók számával kell elosztani, ami azt jelenti, hogy az eltartottakkal és gyermekekkel is szükséges számolni. Ha például egy családban az egyik szülő 2020. évi jövedelme 7, míg a másiké 8 millió forint volt, és az otthonban lakik három jövedelem nélküli gyermekük is, az egy főre jutó összevont jövedelem 3 millió forint lesz. A háztartás tehát jogosult a támogatásra. Csakis az pályázhat, aki az érintett ingatlanban legalább résztulajdonjoggal bír. Ugyanaz a magánszemély egyetlen ingatlannal vehet részt a programban, ugyanazon otthonnal pedig egyszer lehet pályázni.

A támogatást családi házzal; közös tulajdonban lévő lakóház jogilag és energetikai szempontból önálló épületével vagy épületrészével; illetve legfeljebb hatlakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrésszel és lakással lehet igényelni. Az adott ingatlannak olyan állapotúnak kell lennie, hogy a beruházás során további beavatkozásokat ne igényeljen.

Mire kérhető a támogatás?

A programban két eltérő műszaki tartalommal lehet részt venni, az alkategóriákkal együtt összesen három opció érhető el. A kombinációk közül a benyújtáskor egyetlen változat jelölhető meg, és minden verzió egyedi feltételrendszerrel bír. Az első kategóriát a tetőszerkezetre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létrehozása jelenti; míg a másodikat a napelemes rendszer kiépítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése, illetve fűtési és használati melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálása alkotja. Utóbbi vízbázisú, házközponti fűtési rendszerrel nem rendelkező; illetve rendelkező ingatlanok esetében más-más módon valósítható meg. A pályázati kiírás az önállóan nem támogatható tevékenységeket is bemutatja. Ilyen többek között a napelemes rendszer kialakításához szükséges tervezési-, illetve engedélyeztetési folyamat – ezeket csak akkor támogatják, ha a rendszer telepítése, üzembe helyezése is megtörténik.

Milyen költségek számolhatóak el?

A programban az anyagköltségre, a munkadíjra, a beruházáshoz kapcsolódó tervezésre és engedélyezésre, valamint az energetikai tanúsítványokra egyaránt igényelhető lesz a támogatás. A projekt típusától függ, hogy pontosan mekkora keret érhető el. A pályázati kiírás részletesen leírja az elszámolható maximális fajlagos költségeket – az összeg áfával növelt bruttó értékként van feltüntetve. 1 kWp napelem rendszer kivitelezési költségénél anyag- és munkadíjjal legfeljebb 520 700 forint; míg 5 kW teljesítményű akkumulátoros tárolóra anyag-, felszerelési és beüzemelési díjjal együtt maximum 3 521 405 forint lesz elszámolható.

A tervezés, az engedélyezés, a kötelező nyilvánosság biztosítása, illetve az energetikai tanúsítványok elkészítésének elszámolható összege nem haladhatja meg a támogatható kivitelezési költség 5 százalékát. A tervezést és az engedélyezést kizárólag olyan kivitelezők, valamint azok alvállalkozói végezhetik, amelyek szerepelnek a www.napelem.palyazat.gov.hu oldalán elérhető listán. Érdemes kiemelni, hogy sok más hasonló csomaghoz hasonlóan az ősszel induló támogatásnál sem számolhatóak el a saját beszerzésű anyagköltségek és a saját kivitelezésű beruházások. A projektben számlákkal igazolt költségek egyéb támogatási rendszerekben, például az otthonfelújítási programban nem számolhatóak el.

Milyen határidőkre kell figyelni?

A programot négy ütemben, regionális bontásban fogják megvalósítani. Az első 2021. december 6-án kezdődik majd elsőként Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, valamint Zala megyében. Ezt a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megyei csoport követi , majd  Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye következik. Az első ütem utolsóként Budapesten és Pest megyében nyílik majd meg. A későbbiekben a térségek szerinti sorrend ugyanez marad. A második ütem egyes területi szakaszai március 1-én, 8-án, 16-án és 22-én; a harmadiké ugyanezeken a napokon; míg a negyediké március 4-én, 11-én, 18-án és 25-én indulnak meg.

A projekt megvalósítása saját felelősségre már a támogatási kérelem másnapján megkezdhető, elutasító döntés esetén viszont nem vállalnak felelősséget az esetleges károkért. Éppen ezért azt javasolják, hogy a munkálatokat csak a Támogatói Okirat megszerzése után kezdjék el a pályázók. Pusztán napelemes rendszer kiépítésekor a kiállítástól számítva 12; napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése, illetve fűtési és használati melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálása esetén pedig 18 hónap áll rendelkezésre a projekt befejezésére. A megvalósítás határideje legfeljebb 2026. június 30. A támogatás záró elszámolásának folyósítását a beruházás utáni 30 napon belül elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül, az elszámoláshoz szükséges dokumentumokkal együtt kell megküldeni.

Hogyan kell pályázni?

A pályázat az elektronikus adatlapból, nyilatkozati űrlapokból és mellékletekből áll. A pályázatot az adatlap kitöltése, a nyilatkozattétel és a szükséges dokumentumok csatolása után, véglegesítéssel lehet benyújtani. Ezt követően minden kérelem egyedi azonosítót kap, amelyet a későbbi hivatkozásokkor kell használni. Pályázni az online kitöltő program segítségével lehet, ehhez először a www.palyazat.gov.hu oldalon kell regisztrálni. A programmal létrehozható egy nyilatkozat, amelynek hitelesítésére három módszer létezik. A benyújtó vagy az Ügyfélkapun keresztül, az ingyenesen elérhető, azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatást (AVDH) használja; vagy minősített tanúsítványon alapuló, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírást alkalmaz; esetleg nyomtatással és kézi aláírással hitelesíti a dokumentumot. Utóbbi esetben a nyilatkozatot postázni kell az ÉMI Nonprofit Kft.-nek (2001 Szentendre, Postafiók: 180).

A kérelmeket a benyújtás sorrendjében dolgozzák majd fel, a befogadott pályázatok pedig műszaki és energetikai, valamint pénzügyi szempontok révén fogják kiértékelni. A pályázatok előterjesztése az értékelői javaslatok alapján, régiós bontás szerint, több körben zajlik majd, a résztvevőket pedig minden esetben elektronikusan fogják értesíteni.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.