Mit lehet tenni, ha megreped egy napelem?

Előfordul, hogy a környezeti hatások, például a lezuhanó gallyak miatt a napelemek megsérülnek. Mit lehet ilyenkor tenni?

Március elején egy, az ausztráliai Bracken Ridge-nél készült videó borzolta a kedélyeket: a felvételen az látható, ahogy két napelem elszabadul az autópályán egy utánfutóról. A repülő panelek önmagukban is veszélyesnek tűnnek, a becsapódás után azonban az elemek széttörnek, szilánkokkal borítva be az utat. Az eset mindenképp extrém, de a napelemek alkalmanként normál használat mellett is megrepedhetnek, megsérülhetnek. A panelek nagyon erőteljes hatásoknak vannak kitéve, ahogy az időjárási körülményekkel küzdenek. Előfordul például, hogy a nagyobb viharokban súlyos ágak zuhannak rájuk, de a szélsőséges hőingadozás is megterhelő lehet a rendszerekre. A jó minőségű napelemek ugyan rendkívül ellenállóak, mindenre viszont a legjobb elemeket sem tudják felkészíteni. A sérülés súlyosságát alapvetően az határozza meg, hogy csak a burkolatot, vagy magát a cellát is éri-e. Az üveg kisebb repedései, törései nem feltétlenül csökkentik azonnal a teljesítményt, idővel ugyanakkor, a kitettség növekedése miatt felgyorsíthatják a cellák romlását. Ha a behatás már a cellában is kárt tesz, a probléma sokkal súlyosabb.

Az interneten rengeteg tipp és trükk érhető el, hogy miként lehet megjavítani a sérült paneleket, ezek hatékonysága viszont igencsak megkérdőjelezhető. Bár enyhébb mikrorepedések esetén egy vízálló réteg felvitelével ideiglenesen csökkenthetjük a cellák károsodásának esélyét, ha egy napelem megsérült, általában nincs más megoldás, mint a csere.

Ahogy az élet sok más területén, a roncsolódott panelek helyrehozásakor is érdemes szakember segítségét kérni. A felhasználó számára hasznos lehet, ha a telepítésnél sikerül szerződést kötnie rendszeres karbantartásra. Mivel a törések nem hozhatóak helyre, a napelemek „egészsége” szempontjából a legfontosabb a megelőzés: a rendszeres tisztítás például már önmagában csökkentheti a panelek sérülékenységét, a legfontosabb azonban az, hogy az ember jó minőségű, ellenálló terméket válasszon.

Végezetül érdemes kiemelni, hogy az elhasznált napelemek nem halmozódnak fel a szemétlerakókban. A gyártók világszerte azon dolgoznak, hogy a már használaton kívüli paneleket összegyűjtsék és újrahasznosítsák, ily módon a napelemek nemcsak életükben, hanem haláluk után is mérséklik a bolygóra nehezedő terheket.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.