Mit tegyünk tűz esetén a napelemes rendszerrel?

Egy égő napelem speciális oltási technikákat igényel, de igenis van megoldás a lángok megfékezésére.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Napenergia Plusz Program elindulásával ismét felpörögni látszanak hazánkban a napelemes projektek, a beruházástól ugyanakkor sokan még mindig ódzkodnak bizonyos tévhitek miatt. Az egyik ilyen mítosz, hogy tűz esetén nem lehet áramtalanítani a napelemeket, ezért a tűzoltók addig várnak, amíg az le nem ég a tetőről. A cáfolatot az Economx mutatja be, a portál a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságához fordult kérdéseivel. Dóka Imre tűzoltó őrnagy, a BKF szóvivő helyettese szerint a napelemes tűzeseteknél vagy maguk a rendszer okozzák a tüzet, vagy az a napelemtől függetlenül keletkezik. Utóbbi a gyakoribb, de ennek száma sem jelentős, az éves 7000 lakástűzből 20-40 ilyen akad. A napelemek általában kivitelezési hibák miatt képesek lángokat előidézni, öngyulladás évente átlagosan tízszer fordul elő. A több mint 255 ezer háztartási méretű naperőmű számának tükrében ez elenyésző érték.

Természetesen nem igaz, hogy ilyen tűzeseteknél hagynák leégni az adott rendszert. Az érintett esetek speciális oltást igényelnek, erre felkészítik a hivatásosokat. A beavatkozás módja, az oltóanyag megválasztása mindig az adott helyzettől, az épület és a rendszer kialakításától függ, de a kisfeszültségű berendezésekre vonatkozó előírások alapján a műveletet mindig az áramkör megszakításával kezdik. Mivel a napelemek és az inverter között elhelyezett szakaszolókapcsoló lekapcsolásakor a vezetékben továbbra is marad feszültség, a paneleket le is kell takarni – például habbal vagy nem éghető ponyvával.

A megelőzés szempontjából fontos a szakértői ellenőrzés és karbantartás, nemcsak a napelem, hanem az inverter esetében is. A hibás elektromos kötések, túlmelegedő kábelek vagy rövidzárlatok szintén tüzet okozhatnak, emellett fontos, hogy a telepítésnél a szakemberek figyelembe vegyék a gyártói utasításokat és tűzvédelmi előírásokat. Utóbbi magába foglalja a tűzoltó készülékek, tűzjelzők, tűzoltótakarók és egyéb tűzvédelmi eszközök alkalmazását, ami az épület kialakításától és használatától is függ.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.