Mit tehetünk a szeptemberi hideg ellen?

Az időjósok indiánnyarat ígérnek, miközben sokunk már az átmeneti holmikkal sem éri be; szeptember közepén télikabátba burkolózva, csizmában járunk az utcán. Ilyen napokon másra sem vágyik az ember, mint az otthon melegére.

Sok helyen azonban még nem kapcsolták be a központi fűtéseket, a radiátorok hidegen figyelik a vacogó családot. Másutt az emberek tartanak attól, hogy mi lesz télen; ha már kora ősszel elkezdenek fűteni, hogy fizetik majd ki az igazán zimankós hónapok költségeit.
A fűtés szó kapcsán a legtöbb embernek a távfűtés vagy a gázfűtés jut eszébe, mindkettő elképesztően költséges, és a legkevésbé sem környezettudatos.
Vidéki településeken a szegényebb családok már elkezdtek felkészülni a hidegre: erdőink négy keréken vándorolnak be a fáskamrákba.. Akinek azonban nincs hol eltüzelnie az amúgy is túl magas víztartalmú fát, egyenlőre kevés lehetősége van az első mínuszok ellen védekezni.

Persze néhány tízezerért vehetünk egy elektromos hősugárzót, ami egy párméteres körben egészen elviselhető hőmérsékletet teremt, ugyanakkor, a villanyszámlánkat is rendesen megdobja.
A legújabb alternatív fűtési technológiák, mint a geotermikus energia, vagy a napelemek, egyenlőre kevesek számára elérhetőek, különösen, ha társasházban, lakótelepeken vagy panelházban élünk..
Szerencsére ma már sok olyan termék is van, ami bárki számára megfizethető, mégsem kell hozzá az egész házat lebontani. Sok helyen olvashatunk etanollal működő kandallókról, melyek igen dekoratívak, vagy környezetbarát üzemanyaggal működő mobil kályhákról, amik bárhol elhelyezhetőek a lakásban és sokkal gazdaságosabbak, mint az elavult fűtési rendszerek.
Ha nyitott szemmel járunk, valóban számos új technológiával megismerkedhetünk, ami hozzásegít, hogy az otthonunk már az első hidegek beköszöntével is barátságos meleget árasszon.

A cikk elkészítésben a  zibro.hu nyújtott segítséget.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.