Mit tud egy hatékony raktár 2024-ben?

Trendnek nevezhető, hogy az ipari gyártó cégek – vagy éppen esetünkben egy építőipari cég – tevékenységének szinte minden eleme idővel a környezettudatos és fenntartható törekvéseinek fókuszába kerül. A PVC ablak- és ajtókereteket gyártó GEALAN a raktározás és szállítás-előkészítés területén jelentős költséggel végzett fejlesztése a humán erőforrás felhasználás optimalizálását éppen úgy megcélozta, ahogy az energiamegtakarítást.


A jól szervezett logisztika mindennek mozgatórugója

A jól felépített logisztikai folyamatok jelentősen hozzájárulnak egy-egy vállalat stabil és zökkenőmentes működéséhez, emellett kihívásokkal teli időszakokban akár előnyhöz is juttathatja az adott szervezetet. Az elmúlt néhány év nehézségeit megtapasztalva egyre több cég ismerte fel a problémák szervezett kezelésének fontosságát, akár nyersanyag-, akár munkaerőhiány tekintetében, de jelentős gondok jelentkeztek sok helyen a szállításban is. Ezzel egyidejűleg tűnt fel régi-új kulcstényezőként a fenntartható elvek és digitális fejlesztések fontossága. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy azok a vállalatok, amelyek már korábban is keresték az ilyen megoldásokat, most nagyobb mozgástérrel rendelkeznek a gazdasági problémák kezelésében is. A GEALAN évtizedek óta törekszik az ilyen fejlesztésekre, amelynek legújabb mérföldköve a frissen átadott, teljesen automatizált tannai magasraktár.

Miért fontos a hatékony raktározás?

A németországi Tannában újonnan átadott több millió eurós magasraktár mindent tud, amit egy XXI. századi raktárnak tudnia kell.

A GEALAN fennállása óta nagy hangsúlyt fektet a fenntartható megoldások folyamataiba történő integrálására. Napjainkra a műanyag profiljaik teljes mértékben újrahasznosíthatók, ugyanakkor már közel 50%-ban tartalmaznak az új keretek már újrahasznosított PVC anyagokat – mindezt a minőség romlása nélkül. A folyamatok optimalizálása és környezetkímélőbb szervezése a logisztika területére is kiterjed – ennek eredményeként indult útnak a tannai magasraktár tervezése és megépítése. A hatalmas, 5020 kazettás kapacitással rendelkező saját raktár a jövőben jelentős szerepet tölt be a vállalat folyamatainak gyorsításában. A továbbiakban ugyanis nem lesz szükséges külső tárolók bérlésére, illetve a termékeket sem kell több pont között szállítani az ablakkereskedő és -gyártó partnerekhez történő eljuttatáson kívül. Mindezzel tehát a vállalat nem csak bérleti, de szállítási költségeket is megtakarít.

Meglepő lehet, mit tud egy modern raktár

Az új tannai magasraktárban a kazetták mozgatása teljesen távirányított, így a dolgozóknak is jóval kevesebbet időt és erőt szükséges a jövőben felesleges sétákkal tölteni, ellenben hatékonyabban és kényelmesebben végezhetik a termékek elosztásának felügyeletét a betöltőpontokon. Ez közvetve szintén jelentősen gyorsítja a kiszolgálás sebességét.

“A betöltőpontok ergonomikus kialakítást kaptak, az ideális munkamagasságot az érintett kollégák bevonásával alakítottuk ki, illetve a komissiózó pontokon fáradtsággátló szőnyegek kerültek elhelyezésre, amely kényelmesebbé teszi az órákon keresztül tartó állómunkát. Az automatizáltság szintén komfortosabbá teszi a munkavégzést ugyanis rengeteg járkálást és kézzel történő pakolást vált ki.” – mondta Michael Steiniger, a GEALAN logisztikai szakértője.

A GEALAN további energiamegtakarító fejlesztéseken dolgozik. A közeljövőben önjáró targoncák kerülnek a raktárba, amelyek akár más országokból is távirányíthatók lesznek, így a megbízott személyek akár a világ másik feléről is lépesek lesznek a szükséges termékeket tartalmazó kazettákat mozgatni. 

Csak fenntartható keretek között

A GEALAN a 2024. nyár elején átadott magasraktár projektben már a tervezési fázisban fontos szempontnak tartotta, hogy a végeredmény egy fenntartható üzemeltetésű épület legyen. Ennek értelmében megfeleljen a KfW 40 alacsony energiaszintű szabványnak – a felhasznált építési és műszaki megoldások mind ezt szolgálták. A belső terek állandó hőmérsékletéről pellet-fűtés gondoskodik, míg a betöltő pontokon padlófűtés szolgálja a munkatársak kényelmét.

 

IDE KATTINTVA bővebben megismerheti a jövőbiztos magasraktár építésének részleteit!

Ajánlott tartalom

EM: befejeződtek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások

A nyár végére befejeződtek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások Borsod és Heves vármegyékben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfői Facebook-bejegyzésében.