Mit tudnak az új, hatékony napelemes tetőcserepek?

A napelemes tetőcserepek alternatívák a hagyományos tetőre telepíthető paneleknek, azonban magas áruk és alacsony hatékonyságuk miatt nem ideálisak.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A napelemes tetőcserepek esztétikus alternatívái lehetnek a hagyományos, tetőre telepíthető paneleknek, az ilyen termékek azonban messze nem tökéletesek. A cserepek egyrészt igen drágák, másrészt hatékonyságban nem nagyon veszik fel a versenyt a klasszikus napelemekkel. Igaz, a napelemes cserepek is egyre fejlődnek, tavaly októberben például az ausztráliai Leeson Group csoport rántotta le a leplet egy igen hatékony termékről – számol be a One Step off the Grid. A Volt nevű eszközzel kifejezetten az ausztráliai új otthonok piacát célozták meg. A termék két típusban, a lapos betont utánzó változatban (The Lodge), valamint a terrakotta cserepekre hasonlító formában (The Planum) érhető el. Az elemek tökéletesen illeszkednek a különböző tetőkbe, és ami külön pozitívum: teljesítményben is felveszik a versenyt a hagyományos panelekkel. A The Planum esetében a hatékonyság 18,8, míg a The Lodge-nál 19,4 százalékos. A Volt további előnye, hogy csupán 10 kilogrammos, tehát könnyebb a paneleknél és a legtöbb fotovoltaikus cserépnél. A termékgarancia 30, a teljesítménygarancia pedig 15 éves, ami szintén kimagasló ebben a termékkategóriában.

A gyártó szerint a Volt telepítése egy 5 kilowattos rendszer esetében nagyjából 12 ezer dollárba (mintegy 4,4 millió forintba) kerülne. Ez negyedakkora ár, mintha az ügyfél a Tesla hasonló termékét választaná, és feleakkora, mintha bármely más, a piacon beszerezhető napelemes cserép mellett döntene. 2024-re ráadásul tovább csökkentenék a költségeket. Az eszközzel egyelőre az ausztrál piacot célozzák, de később külföldre is gyártanának.

Képek: Volt Solar

A Leeson Group tavaly ősszel két vállalat bevonásával kezdett olyan projektbe, melynek célja az épületbe integrálható fotovoltaikus termékek (BIPV) piacára való betörés. A BIPV-k közé nemcsak a napelemes tetőcserepek tartoznak, hanem például napelemes ablakok vagy téglák is. A terület legismertebb képviselője a Tesla fotovoltaikus cserepe. Noha a termék iránt komoly az érdeklődés, az amerikai piacon komoly nehézségek adódtak, az eszközök pedig sok országban még csak nem is kaphatóak.

Ajánlott tartalom

150 ezer forintos napelemes rendszerek kezdtek el terjedni

Az erkélyre szerelhető napelemek már 150 ezer forinttól elérhetők a piacon.