Mitől keletkezhet tűz a napelemes tetőn?

Hogyan előzhető meg a napelemes tűzeset?

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Egy nemzetközi kutatócsoport gyűjtötte össze a legjobb gyakorlatokat különböző rendelkezésre álló útmutatásokból, amelyeket kormányszervek, szabályozóhatóságok és szakmai szervezetek tettek közzé.
A javasolt tűzbiztonsági gyakorlatokat 10 csoportba sorolták különböző tényezőket figyelembe véve. A Putra Malaysia Egyetem kutatói egy sor tűzbiztonsági gyakorlatot határoztak meg a napelemek telepítői számára, amelyeket a napelemek tetőre telepítése során kell betartani. „A napelemek tűzveszélyességi kockázatai között gyakori tényezőként azonosították a nem megfelelő telepítési gyakorlatokat” – nyilatkozta a pv magazine számára Mohd Zahirasri Mohd Tohir, a kutatókat képviselő szerző. „Ez az emberi hiba betudható nem szándékos tevékenységeknek, vagy az eljárások szándékos megsértésének. Az első eset rendszerint a tapasztalattal nem rendelkező telepítőknek tulajdonítható, vagy egyszerűen a tapasztalt dolgozók hibázásának. Míg az utóbbi az időszűkének és annak, hogy figyelmen kívül hagyják a tűzbiztonsági következményeket. Az októl függetlenül mindkettő tulajdonítható a tűzbiztonsággal kapcsolatos ismeretek hiányának.”

Tohir szerint a napelem telepítések tűzeseteinek egy évre vetített gyakorisága megawattonként 0,029 tűzeset. „Bár az adat nem tűnik riasztónak, azonban figyelembe véve a napelemes rendszerek mint zöld technológia iránti globális igény megugrását, amennyiben ez a témakör méltatlanul mellőzött és háttérbe szorított marad, a meghibásodási arány jelentős növekedésére kell számítani az elkövetkező években” – mondta. „Ezért tekintjük a biztonságos gyakorlatok terén végzett munkánkat, valamint a tűzbiztonság napelemek telepítése során történő kezelésére vonatkozó tudásunk megosztását fontosnak, mivel a napelemekkel kapcsolatos tűzvédelmi kockázatok megértésének hiánya súlyos hosszú távú következményekkel járhat.”

A tudósok szisztematikusan felülvizsgálták a nyilvánosság számára hozzáférhető 40 napelem telepítési útmutatóban leírt tűzbiztonsági gyakorlatokat. Ezek között találunk a napelemek gyártói által kiadott anyagokat és telepítési útmutatókat, valamint a legjobb gyakorlatokat feldolgozó kézikönyveket. „Érdemes megemlíteni, hogy a kiválasztott és felülvizsgált telepítési útmutatók több mint fele kormányszervek, szabályozóhatóságok és országos szakmai szervezetek munkája, és jórészt az Egyesült Államokból származik” – jelezte a kutatócsoport. A javasolt tűzbiztonsági gyakorlatokat különböző tényezők figyelembe vételével 10 csoportba osztották: általános gyakorlatok annak biztosítása érdekében, hogy a napelemes rendszert kizárólag megfelelő képzettséggel rendelkező vállalkozó tervezhessen; helyszíni felmérés, beleértve a méretet, az árnyék kérdését, a megközelítést szolgáló utakat, a dőlésszöget, a tájolást és a helyet; tető szerkezete és anyaga; a rendszerek jelölése valamennyi napelemes berendezésnél, többek között az eszköz input és output értékét, szigetelőcsövét, vezetékezését, az invertert, tokozását, leválasztó kapcsolóit; tető vízállósága és bádogozása; elektromos vezetékezés és a földelési rendszerek; a sorozatok felszerelése, szellőzés és napelem panelek; összekapcsoló egység és csatlakozók; egyenáramú/váltóáramú inverter; és egyéb védőeszközök.

„A fotovoltaikus rendszer telepítése előtt fontos elvégezni a helyszín kiértékelését az árnyékolás hatásainak elkerülése és a napelemes rendszer maximális teljesítményének elérése érdekében” – fogalmaztak a tudósok. „Ezen kívül a napelem modulok körüli megfelelő szellőzés és légáram a előzheti meg a melegpontok létrejöttét.” Véleményük szerint sok tűzeset az egyenáram szakaszolók miatt következett be, amikor víz jutott be a tokozásba a telepítés hanyag kivitelezése során. Azt is kiemelték még, hogy az egyenáramú szakaszolók telepítése ellen és mellett szóló érveket felsorakoztató közlemények száma viszonylag alacsony, írta az mnnsz.hu.

A legjobb gyakorlatokat a „A legjobb tűzbiztonsági gyakorlatok a tetőn elhelyezett, hálózathoz csatlakoztatott fotovoltaikus rendszerek telepítéséhez a rendszeres felülvizsgálat módszerével” című tanulmányban jelentették meg, ami a Fenntartható városok és társadalom (Sustainable Cities and Society) című kiadványban szerepelt.

Ajánlott tartalom

80 ezres erkélynapelemet kezdett árulni a német szupermarket

Lidl és Aldi Nord lép be Németország erkélynapelem piacára, de Magyarországon nem lesznek elérhetők jogi korlátok miatt. Lidl terméke 219 euró, 150 watt, míg Aldi Nordé 350 watt és 469 euró.