Mivel helyettesítheti Japán az atomenergiát?

Több, mint egy éve történt meg a fukusimai atomerőmű szerencsétlenség, és azóta ráadásul még egy földrengés és egy cunami is sújtotta Japánt.

Azóta a szigetország minden atomreaktorát leállította, és most, hogy ez az energiaforrás már kihasználatlan, kénytelenek a fosszilis energiahordozókra támaszkodni, és így elkerülhetetlenül megnőtt az ország károsanyag-kibocsájtása. Azonban lehet, hogy van más megoldás: Japán termálvizes forrásai. Japán az úgynevezett „Tűzgyűrűben” (vagy Cirkumpacifikus övben) helyezkedik el, és ezért igen nagy területén a vulkáni aktivitás. Ebből adódóan rengeteg termálvizes forrás akad az országban, melyekből a becslések szerint majdhogynem 23,47 GW geotermikus energiát lehetne nyerni. Azonban ezek nagy része természetvédelmi területeken található, így kiaknázásuk nehézkes lehet.

„[Japán] jelenleg csak 0,5 gigawattnyi energiát termel geotermikus energiából, azonban 23,5 gigawatt megtermeléséhez is elegendő forrásokkal bír. Nyilván ennek nagy része nemzeti parkokban fellelhető, olyan termálvizes területeken, amelyeket a turizmus részét képezik, amelyekről viszont feltételezik, hogy átcsoportosíthatóak lennének az energiaszektorba” – mondta James Corbett a corbettreport.com-tól. Habár akadnak más alternatív energiaforrások, mint a napenergia (kb. 3,5 GW-ot hozhat), szélenergia (2,5 GW) és vízenergia (fejlesztés alatt), sajnos Japánnak gyorsabb és hatásosabb megoldásra van szüksége. A mérések igazolják, hogy az ország Fukusima utáni olajkereslete napi 4,5 millió hordóra rúg, amely plusz 100 millió dollárba (vagyis több mint 22 milliárd forintba) kerülne, ami bizony erősen rányomná a bélyegét a nehézségekkel küszködő gazdaságra. Mi több, a Japán Pénzügyi Minisztérium szerint már most 50 milliárd dollárra (11 billió Ft-ra) emelkedett az ország deficitje a megnövekedett olaj és LNG import miatt.

Jelenleg Japán energiakészletének 8%-át képezik megújuló energiaforrások, és ezt az arányt 25% fölé szeretnék tornázni 2030-ra. Hogyha viszont hamarosan nem lesznek a megújuló energia terén sikerek és a költségek csak tovább nőnek, sokan úgy tartják, hogy az ország kénytelen lesz visszatérni az atomenergiához, amely meglehet, hogy rizikósabb, de kétségtelenül olcsóbb. Reméljük, hogy végül sikerül a környezetbarát alternatívákkal élniük.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.