Mobilappal az ételpazarlás ellen

A Too Good To Go elnevezésű alkalmazást tavaly októberben indították el Dániában és azóta Németországban, Svájcban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is hatalmas népszerűségre tett szert. A világon megtermelt élelmiszerek 30-40 százaléka végzi hulladékként, mivel a begyűjtést követően, illetve szállítás közben megromlik, vagy az üzletek és a fogyasztók kidobják őket.

Az ENSZ adatai szerint mindeközben csaknem 800 millió ember fekszik le minden nap üres gyomorral.

A probléma mára olyan súlyossá vált, hogy a világ vezetői tavaly a globális fejlődési célok közé vették az élelmiszerhulladék mennyiségének felére csökkentését 2030-ig. Chris Wilson, a Too Good To Go UK társalapítója azt reméli, hogy csapatával sikerül hozzájárulniuk az élelmiszerpazarlás elleni harchoz azáltal, hogy a szemeteskukák helyett a gyomrokba juttatják az ételt, miközben fel is hívják a figyelmet a problémára.

Az alkalmazás révén a felhasználók olcsón megvásárolhatják az éttermekben nap végére megmaradt érintetlen ennivalókat, amelyek egyébként a kukában végeznék. A felhasználók az alkalmazáson keresztül előre fizetnek, a helyszínen bemutatják a visszaigazolást és elhozhatják a megrendelt ételeket.

Nagy-Britanniában a pékségektől kezdve a legexkluzívabb japán éttermekig mindenféle vendéglátóhely közül válogathatnak a felhasználók, és az árak nagyjából 2-4 font között mozognak. Az alkalmazásnak már több mint 350 ezer felhasználója van Európában és a tervek szerint idén az Egyesült Államokban is piacra dobják írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Hiába hajlamos a kannibalizmusra a rézsikló, veszélyeztetett vipera nincs az étlapján

Hiába hajlamosak a kannibalizmusra, nem veszélyeztetik a rákosi viperák állományait a rézsiklók. A ritkán vizsgált siklófaj különleges táplálkozásának titkaira világított rád a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) egyik friss kutatása.