Mobilfeltöltés megújuló energiaforrásból – Mik a lehetőségek?

A mobilok hatékony feltöltésére megújuló energiaforrások alkalmazásával egyelőre külső lehetőségek biztosítottak. A szél- és napenergiával működő töltők már könnyen elérhetőek, a belső megoldásokra azonban még várni kell.

Három főbb technológia alkalmazása lehet alkalmas a feladatra. A jövőben, mivel még egyik sem képes a teljes feltöltésre. A napenergia rendkívül hasznos, ám csupán kis adagokban biztosít energiát . A nap energiájának hasznosításához huzamosabb ideig kell kinn hagyni a telefont, ezt azonban napközben pár percnél hosszabb ideig nem lehet kivitelezni, így ezzel a technológiával gyakorlatilag 5-10 perc extra idő nyerhető.

A kinetikus energia felhasználása tűnik eddig a leginkább hatékony módszernek. Egész nap mozgásban vagyunk, és így különösebb odafigyelés nélkül tölthető a telefon. Az ülő munka sem csökkenti a technológia alkalmazhatóságát, mivel a beszélgetés maga illetve a felnyitás, lehajtás is táplálja az akkumulátort.

A különféle rádióhullámokat kihasználó módszerek még kibontakozóban vannak. A WIFI jeladók, mobiltelefon-antennák és a televíziós adóállomások jeleiből is villamos energiát előállítani képes technológia a kutatók szerint 3-4 év múlva alkalmas lehet a kereskedelmi forgalomba hozatalra. A Nokia nemrég be is jelentette, hogy jelenleg egy, a rádióhullámokat akkumulátortöltésre fordító mobilkészülék fejlesztésén dolgozik.

Ajánlott tartalom

Aki napelemet telepítene annak az állam állja a beruházás összegét

Cikkünkben azt is bemutatjuk, hogy milyen tevékenységeket nem támogatnak a programban.