Napelemek az irodánk tetején

A nagyobb autóutakon állandóan dugó van, és a magas légszennyezettség miatt kialakult kiszámíthatatlan időjárás miatt az úton idegeskedő emberek borzalmas állapotban érnek be munkahelyükre.

Hogy ezeknek a problémáknak elejét vegye, Victor Vetterlein megtervezte a MOSS nevű előregyártott irodaegységet, amit kizárólag tiszta, megújuló energiaforrások működtetnek, írja a lakjonjol.hu. Vetterlein szerint a dolgozók megvehetik vagy akár ki is bérelhetik a körülbelül négy méteres nyolcszögletű irodákat, amelyeket a megrendelő kertjében, udvarán, vagy akár még a házának tetején is fel lehet állítani. A fő irodával teljesen összekapcsolt egységektől a tervező azt várja, hogy a munkavállalók produktivitásának növekedése mellett kevesebb autó is lesz majd az utakon. Az amerikai tervező a legutolsó részletig kidolgozta a koncepciót, így a MOSS (Micro Office Systems Space) úgy biztosít kényelmes munkahelyet egy vállalat dolgozói számára, hogy közben nagyon alacsony a környezetre gyakorolt káros hatása. Az épület külső vázát rétegelt fa alkotja, míg a belső falakon strukturális hőszigetelt panelek vannak. A különösen jól szigetelő, és az időjárásnak ellenálló burkolat alumínium kompozit panelekből áll, ami energia-hatékonnyá teszi a szerkezetet.

A tetőkön elhelyezett szolárpanalek kettős funkciót látnak el. Amellett, hogy a Nap energiáját elektromossággá alakítják, a nyári hónapok alatt még árnyékolnak is. Mindezeken felül az otthoni iroda-egységeket padlófűtés és egy kis fatüzelésű kályha fűti, de még egy kisméretű szélturbina befogadására is képes. A tetőablak pedig gondoskodik a nappali munkához szükséges fényről, és a természetes szellőzésről is. Az otthoni irodák olyan kompaktak, hogy egy pickup teherautóra akár kettő is felfér belőlük – feltéve, hogy a megrendelő nem kérte hozzá azt a nagyjából egyméternyi kiegészítő egységet, amelyben egy kis konyha, WC és szennyvíztartály is van.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.