Napelemek az irodánk tetején

A nagyobb autóutakon állandóan dugó van, és a magas légszennyezettség miatt kialakult kiszámíthatatlan időjárás miatt az úton idegeskedő emberek borzalmas állapotban érnek be munkahelyükre.

Hogy ezeknek a problémáknak elejét vegye, Victor Vetterlein megtervezte a MOSS nevű előregyártott irodaegységet, amit kizárólag tiszta, megújuló energiaforrások működtetnek, írja a lakjonjol.hu. Vetterlein szerint a dolgozók megvehetik vagy akár ki is bérelhetik a körülbelül négy méteres nyolcszögletű irodákat, amelyeket a megrendelő kertjében, udvarán, vagy akár még a házának tetején is fel lehet állítani. A fő irodával teljesen összekapcsolt egységektől a tervező azt várja, hogy a munkavállalók produktivitásának növekedése mellett kevesebb autó is lesz majd az utakon. Az amerikai tervező a legutolsó részletig kidolgozta a koncepciót, így a MOSS (Micro Office Systems Space) úgy biztosít kényelmes munkahelyet egy vállalat dolgozói számára, hogy közben nagyon alacsony a környezetre gyakorolt káros hatása. Az épület külső vázát rétegelt fa alkotja, míg a belső falakon strukturális hőszigetelt panelek vannak. A különösen jól szigetelő, és az időjárásnak ellenálló burkolat alumínium kompozit panelekből áll, ami energia-hatékonnyá teszi a szerkezetet.

A tetőkön elhelyezett szolárpanalek kettős funkciót látnak el. Amellett, hogy a Nap energiáját elektromossággá alakítják, a nyári hónapok alatt még árnyékolnak is. Mindezeken felül az otthoni iroda-egységeket padlófűtés és egy kis fatüzelésű kályha fűti, de még egy kisméretű szélturbina befogadására is képes. A tetőablak pedig gondoskodik a nappali munkához szükséges fényről, és a természetes szellőzésről is. Az otthoni irodák olyan kompaktak, hogy egy pickup teherautóra akár kettő is felfér belőlük – feltéve, hogy a megrendelő nem kérte hozzá azt a nagyjából egyméternyi kiegészítő egységet, amelyben egy kis konyha, WC és szennyvíztartály is van.

Ajánlott tartalom

Az MVM 309 milliárd forint összegű osztalékelőleget fizet

Az MVM Energetika Zrt. 309 milliárd forint osztalékelőleget fizet - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.