Mobiltöltő a tábortűz felett

Ha egy kirándulás alkalmával az erdők legmélyén, és a sziklás hegyek napsütötte oldalain kell végighaladnia az embernek, a 21. század technológiái ekkor is jó szolgálatot tehetnek. Hogy a túra során ne merüljenek le az eszközök, csak a tábortűzre és egy lábasnyi vízre van szükség.

A TES NewEnergy egy olyan kempingezéshez alkalmas fazekat fejlesztett ki, melynek fogójához USB-kábel csatlakozik. A fazékban lévő víz felforralásához 100 Celsius fok is elegendő, ám egy átlagos tábortűz hőmérséklete az 500 fokot is elérheti. Az extra hőt a találmány elektromos energiává konvertálja, melyet továbbít azt a lemerült eszközök felé. A TES NewEnergy vállalata egyébként a hőelektromosság zöld felhasználásával foglalkozik szemétégetők, ipari kazánok, járművek, konyhai felszerelések, és általános eszközök terén. Az általános eszközök jelen esetben lehetnek a mobiltelefonok, iPhone, és egyéb kézi USB eszközök. A japán cég elektromosság generáló kemping eszköze a Seebeck-hatás elnevezésű jelenség létrehozásával dolgozik, melynek során két különböző vezetőből álló áramkörben jön létre termofeszültség, melyet az eszköz felhasználható, tiszta energiává alakít.

mobiltöltés a tábortűznél
Már számos nap- és szélenergiával működő töltő alkalmatosságot ismerhettünk meg olvasóinkkal, de még egyik sem tűnt képesnek arra, hogy Hatsuden-Nabe találmányát lekörözze, ugyanis az 3-5 óra alatt teljesen feltölti a csatlakoztatott eszközt. Néhány napenergiával foglalkozó vállalat állítja, hogy 2-3 óra a napon elegendő, de általában minimum öt óra szükséges a teljes töltöttség eléréséhez. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a nap ennyi ideig folyamatosan közvetlenül érje az eszközt, mely nehezen megvalósítható, így a töltés ideje jelentősen megnövekszik. A lábas (melynek ára jelenleg közel 280 Dollár, vagyis körülbelül 52 000 Forint) ötlete fantasztikus, de sajnos még nem tökéletes. A kis fém lábasban percek alatt elkészül az utazás során összedobott leves, vagy egy kis víz a teához, és ennyi idő nem elég az eszközök töltéséhez. Azonban a cég már dolgozik a lábas cserépből készült változatán, melyben lassabban elkészíthető ételek is kivitelezhetőek, és ezalatt több energia gyűjthető.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Szép, szerelmetes fordító!

    Ez mit jelent: “Az extra hőt a találmány energiává konvertálja”? A hő nem energia?
    Vagy talán kimaradt a fordításból az “elektromos” szó? Ld. az eredeti tudósításban: converting heat-waste into electrical energy.

    Tisztelettel.

  2. Valóban kimaradt.
    Köszönjük az észrevételt.